Pluimveeweb: Wageningse Startup ontvang half miljoen euro voor vegan eiwitvervangers

02-02-2020
De Wageningse Startup Fumi Ingredients ontvangt een half miljoen euro voor onderzoek naar het vervangen van kippeneiwit voor een natuurlijke variant. De spin-off van Wageningen University & Research ontwikkelt functionele ingrediënten op basis van micro-organismen. Investeringsmaatschappijen Innovation Industries en Shift Invest investeren samen 500.000 euro zodat het bedrijf de veganistische eiwitten op grotere schaal kan gaan produceren.

Producenten van vleesvervangers over de hele wereld zijn al jaren op zoek naar een plantaardig alternatief voor kippenei eiwitten, waardoor hun producten 100 procent veganistisch worden, volgens Shift Invest.

Tijdens zijn promotieonderzoek aan Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelt mede-oprichter Edgar Suarez Garcia een proces voor een eiwitvervanger op basis van natuurlijke micro-organismen. Na het behalen van zijn doctoraat slaagt hij er bovendien in om een uniek en schaalbaar productieproces te ontwerpen dat de reguliere eiwitprijzen op industriële schaal kan verslaan. Eiwitten hebben een wereldwijde marktomvang van 27 miljard euro. Een kosteneffectief en duurzaam product is daarom voor veel partijen een interessant alternatief.

Zowel Edgar als zijn (voormalige) PhD-supervisor Corjan van den Berg zien onmiddellijk het marktpotentieel en besluiten zelf een bedrijf te starten. Ze richtten Fumi Ingredients op en met ondersteuning van WUR en startup accelerator StartLife ontwikkelen Edgar en Corjan hun bedrijf verder door. „Als academische onderzoekers hadden we beperkte kennis over het opzetten van een bedrijf. WUR en StartLife gaven ons alle ondersteuning en middelen die we nodig hadden om ons bedrijf op te zetten en hielpen ons ook voor te bereiden op het aantrekken van investeerders”, zegt Corjan. Sebastiaan Berendse, valorisatie directeur bij WUR complimenteert de onderzoeksgroep Bioprocess Engineering en AlgaePARC onder leiding van professor Rene Wijffels voor het begeleiden van Fumi Ingredients. Het pas opgestarte bedrijf gebruikt de half miljoen euro om op te schalen en en hun toegang tot de markt te versnellen.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal