Boerderij: Voetballende vennoten kochten pluimveebedrijf

10-02-2020
Ze spelen al enkele jaren in hetzelfde voetbalteam. Praatten in de ‘derde helft’ over hun toekomstplannen. Die bleken goed bij elkaar te passen. Sinds mei 2019 hebben ze samen een biologisch legpluimveebedrijf.

Willem van Mourik is ervaren legpluimveehouder, Ton van Welie, zoon van een vleeskuikenhouder, is verkoopadviseur pluimveehouderij bij Vitelia Voeders. Van Mourik zocht een nieuwe uitdaging in de vorm van het ontwikkelen van een nieuw pluimveebedrijf, Van Welie wil dolgraag zelfstandig pluimveehouder worden. Deze 2 toekomstwensen kwamen samen toen in Boven-Leeuwen een biologisch legbedrijf te koop kwam. Van Mourik en Van Welie staken de koppen bij elkaar, bedachten een bedrijfsplan, maakten afspraken over de bedrijfsvoering, richten een vennootschap onder firma op, kochten het pluimveebedrijf en gingen van start.

 

Willem van Mourik (49) (r.) en Ton van Welie (25) (l.) hebben sinds mei vorig jaar samen een biologische legpluimveebedrijf met 12.000 hennen in drie stallen in Boven-Leeuwen (Gld.). De ondernemers willen de bedrijfsomvang binnen 5 jaar verdubbelen. Het streven is dat Van Welie zijn aandeel in het bedrijf geleidelijk aan uitbreidt en dat hij binnen 15 jaar volledig eigenaar is.

Klik vanwege pluimvee

Van Mourik begon in 1993 in Dreumel, in het Land van Maas en Waal, op het ouderlijk bedrijf. Met kippen op de batterij. Na omschakelingen naar scharrelkippen, vrije uitloop en kippen voor vaccinproductie, houdt hij sinds 2015 biologische kippen. Mede door een stalbrand in 2010 heeft hij moderne stallen en dito inrichting. Willem van Mourik: “Ik heb mijn bedrijf goed op orde. Zoek als ondernemer een nieuwe uitdaging, op een tweede locatie. Liefst bio, want dat bevalt heel goed.”

Bedrijf beëindigd

Ton van Welie groeide op in Dreumel, waar zijn ouders een bedrijf met fruitteelt en vleeskuikens hadden. Zijn vader Herman is agrarisch bedrijfsadviseur, onder meer van Van Mourik, al bijna 20 jaar. Dit vleeskuikenbedrijf, dicht tegen de dorpskern, had geen toekomst en is 2,5 jaar geleden beëindigd. Voor Ton geen kans om het ouderlijk bedrijf voor te zetten. Terwijl zelfstandig pluimveehouder worden zijn grote wens is.

De uitdaging van Willem en de wens van Ton kwamen wel eens ter sprake in de ‘derde helft’ na een wedstrijd van het derde elftal van v.v. Aquila in Dreumel, waarin zij een jaar of drie samenspelen, Ton op doel, Willem in de verdediging.

Vanwege pluimvee hadden we een klik

Willem: “Ik ken Herman van Welie al jaren. Hij heeft in nauwe samenwerking afwikkeling van de stalbrand afgewikkeld en me geadviseerd bij de ontwikkeling van mijn bedrijf. Tijdens onze contacten kwamen ook onze gezinnen ter sprake. Dus ik wist van Ton’s toekomstwens.”

Ton: “Willem en ik hebben elkaar op het veld en daarbuiten aardig leren kennen. Vanwege pluimvee hadden we een klik. Tijdens een barbecue, als afsluiting van het seizoen, hebben we een goed gesprek gehad over onze toekomstwensen.”

 

Van Mourik en Van Welie doen op maandag samen de werkzaamheden. Tegelijkertijd overleggen ze dan over allerlei bedrijfsaangelegenheden. Gesprekken met bedrijfsadviseurs plannen ze op de maandagen.

Bedrijf in buurt te koop

Samen een bedrijf opzetten en een jongere de gelegenheid bieden pluimveehouder te worden, Van Mourik zag daar wel wat in. “Ik zou ook zelf een tweede bedrijf kunnen beginnen, met personeel, maar samen met een mede-eigenaar is de kans op succes groter. Want die werkt voor zichzelf, om op termijn alleen-eigenaar te worden, is daarom meer gepassioneerd, zit er korter op. Bovendien lijkt het me mooi om mijn pluimveekennis en ondernemerservaring te delen.”

Eind november 2018 kwam in Boven-Leeuwen een biologisch legbedrijf te koop dat voldeed aan de voorwaarden van Willem dat het binnen een kwartier van zijn thuislocatie ligt.

Bedrijfsplan

Op oudejaarsdag hebben Willem, zijn vrouw Corina, Ton, zijn vader Herman en zijn vriendin Milou, met elkaar gesproken over toekomstige samenwerking en hoe dit bedrijf daarin zou passen. Vervolgens zijn ze het bedrijf gaan bekijken, hebben de vergunningen beoordeeld, een bedrijfsplan opgesteld, een financieel toekomstplaatje gemaakt en een bod gedaan. Op 1 mei is de koop gepasseerd. Van de drie stallen en de bijbehorende grond voor 12.000 bio-kippen. Van Welie: “We hebben het bedrijf lopend overgenomen, met een zittend koppel van toen 54 weken.”

 

De jonge Novogen Brown-hennen zijn op 3 januari opgezet. Op Van Mouriks thuislocatie zitten sinds augustus witte LSL’s.

Ambitieuze plannen

Voor hun samenwerking hebben Van Mourik, zijn vrouw Corina en Van Welie ‘Biologisch pluimveebedrijf de Zwaanheuvelenhoeve v.o.f.’ opgericht. In de vof-akte zijn afspraken gemaakt over de inbreng van kapitaal en arbeid en de winstverdeling. Ook zijn er werkafspraken gemaakt: Willem en Ton doen op maandag(middag) samen het werk zoals eieren rapen en controle van de kippen. Ze bespreken dan ook allerlei lopende bedrijfszaken. De maandagmiddag is ook gereserveerd voor overleg met erfbetreders. Op dinsdag en woensdag doet Willem het werk, Ton doet dat op de andere dagen. “Op vrijdag raapt mijn vriendin de eieren.”

In deze bedrijfsopzet kan Van Welie blijven werken bij Vitelia Voeders en zo extra inkomsten behalen om eigen vermogen op te bouwen om het bedrijf op termijn te kunnen overnemen.

Eieren afzetten onder eigen merk

Om meer inkomen uit het bedrijf te halen gaan Willem en Ton hun eieren en die van Willems bedrijf onder eigen merk in de regio afzetten. Willem: “Voor Pasen gaan we van start.”

Het bedrijf heeft nu al een flinke huisverkoop via een eierautomaat, opgezet door de vorige eigenaar. Willem en Ton hebben in het bedrijfsplan opgenomen om binnen pakweg vijf jaar in omvang te verdubbelen. Die mogelijkheden zijn aanwezig. Met het oog daarop hebben Willem en Corina extra grond van de vorige eigenaar gekocht. Ton: “Om die uitbreiding te realiseren is het zaak dat we veel eigen vermogen opbouwen en/of meer aflossen. Om daarmee de leencapaciteit van het bedrijf te vergroten om te zijner tijd gemakkelijker financiering van de bank te krijgen.”

Voor collega’s die iets vergelijkbaars willen gaan doen, heeft Van Mourik de tip: maak goede (werk)afspraken met elkaar. Dat geeft rust. “Heel belangrijk is het bedrijfsplan, want daar kijkt de bank naar bij de financieringsaanvraag. Hoeveel opbrengst kun je uit het bedrijf halen om te voldoen aan je aflossingsverplichtingen.”

Zwaanheuvelhoeve verkoopt eieren via de eierautomaat. Binnenkort gaan ze ook markthandelaren, horeca en supermarkten in de regio beleveren.
 
 
 

Inloggen op de ledenportal