Pluimveeweb: 'Eierprijsverschil voor leghennenhouder en in het supermarktschap te groot'

13-02-2020
 

'Eierprijsverschil voor leghennenhouder en in het supermarktschap te groot'

 

„Laat als pluimveesector de maatschappij zien hoe de prijsopbouw van eierprijs is om zelf een hogere eierprijs te beuren.” Dat adviseert Elsbeth Stassen, hoogleraar Dier & Samenleving van Wageningen University & Research, aan leghennenhouders.

De hoogleraar gaf donderdag 6 februari op de klantendag van Ter Heerdt Kuikens en Hennen in Doetinchem een presentatie. „De prijsverschillen tussen af boerderij en in het supermarktschap zijn te groot. De pluimveesector moet dat patroon zelf doorbreken en aan de maatschappij laten zien hoe de prijsopbouw is. Werk hierbij samen met andere partijen”, adviseert Stassen.

Bijzonder

Er is volgens Stassen iets bijzonders aan de hand. „De consument associeert in Nederland een bruin ei met scharrelen, goed voor welzijn. Dat zie je terug in de prijsopbouw in de supermarkt”, geeft Stassen aan. „Het positieve imago van het bruine ei is ontstaan toen legbatterijen in de ban gingen en men over ging op scharrel. Dit is ook al een verwarrende term voor de burger, immers dat wordt met goed welzijn verward. Toen werd het bruine ei geïntroduceerd en dat werd dus met beter welzijn geassocieerd.”

„Het probleem zit hem dus in premiumprijs voor bruin ei voor consument en lage prijs voor de leghennenhouder. Ook het verschil tussen de prijs die een veehouder voor zijn witte vrije uitloop of biologische ei krijgt ten opzichte van de verkoopprijs is erg groot”, stelt Stassen.

Prijs/ei in eurocent januari 2020 Boerderij wit Boerderij bruin Retail wit Retail bruin
Scharrel 6 8 20 33
Vrije uitloop   8,5 20 38
Biologisch 13,5 14,5 29 39
Bron: Eier Kompakt 17-1-2020 en supermarktprijzen 31-1-2020        
 
 

Inloggen op de ledenportal