Pluimveeweb: Belgiƫ stelt nog geen ophokplicht voor pluimvee in

12-02-2020
België stelt nog geen ophokplicht voor pluimvee in en volgt daarmee nog niet het voorbeeld van Nederland. Ook in Duitsland geldt nog geen ophokplicht voor pluimvee.

Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) volgt de situatie in verband met vogelgriep naar eigen zeggen op de voet en is op de hoogte van de ophokplicht die in Nederland vanaf middernacht van kracht is. De besmetting in midden Duitsland verandert de risico-evaluatie op dit moment niet wezenlijk, volgens het FAVV. De trekroutes met een impact op België zijn niet betrokken. Het is wel bijzonder belangrijk om de bioveiligheidsmaatregelen die momenteel van kracht zijn te respecteren.

De situatie wordt van dag tot dag gevolgd en mocht blijken dat ophokplicht voor pluimveehouders noodzakelijk is, zal deze maatregel onmiddellijk genomen worden. Minister Ducarme van landbouw wordt permanent op de hoogte gehouden en heeft vertrouwen in de evaluatie van het FAVV. De sector zal nauw betrokken worden bij de verdere evaluatie van de situatie.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal