NieuweOogst: Selectie in ei nieuwe standaard bij Carrefour

14-02-2020

Carrefour gaat als eerste Franse supermarktketen eieren verkopen waarbij haantjes in het productieproces niet na uitkomst gedood hoeven te worden. Het bedrijf gaat daarvoor een samenwerking aan met kippenleverancier Loué en het Duitse bedrijf Agri Advanced Technologies (AAT).

Het nieuws komt kort nadat de Franse minister Didier Guillaume van Voedsel en Landbouw in januari aankondigde dat Frankrijk eind 2021 een verbod wil instellen op het doden van eendagshaantjes. Door nieuwe selectietechnieken kan het geslacht van kuikens al in een vroeg stadium in het ei worden bepaald. Door de eieren met de haantjes uit te selecteren, hoeven de haantjes niet meer na uitkomst gedood te worden.

In Nederland heeft Jumbo vorige maand dezelfde beslissing genomen. De eieren van Jumbo, met alleen hennen en geen hanen, liggen vanaf eind maart in de supermarkt. De Nederlandse supermarktketen maakt gebruik van de techniek van het bedrijf Seleggt.

In de winkel
Carrefour is iets later dan Jumbo. De Franse keten verwacht tegen 1 mei de eieren aan te kunnen bieden in de supermarkten. De techniek zal dan gebruikt worden bij dertigduizend leghennen met een jaarlijkse eiproductie van zeven miljoen stuks. Uiteindelijk is het doel van de supermarkt om de techniek uit te breiden, zodat deze op termijn gebruikt wordt voor alle eieren die door de keten worden verkocht.

Het afgelopen jaar heeft de supermarktketen gebruikt om de verkoop van kooieieren terug te dringen. Dat is volgens het bedrijf inmiddels gelukt. Van de vijfhonderd miljoen eieren die via de vijfduizend winkels worden verkocht, wordt 80 procent geproduceerd door vrije uitloop- of biologische hennen. 20 procent van de eieren wordt gelegd door scharrelhennen. Carrefour is nu gestart met het terugdringen van het gebruik van kooieieren in verwerkte producten van de 650 betreffende Carrefour-huismerken.

 
 

Inloggen op de ledenportal