Pluimveeweb: H5N8 vogelgriep op drie eendenbedrijven in Polen

25-02-2020
In Polen zijn drie nieuwe uitbraken van H5N8 vogelgriep vastgesteld. Het virus is op twee eendenbedrijven in de centraal gelegen provincie ?ód? vastgesteld en één in de aangrenzende provincie Groot-Polen.

Het zijn de eerste besmettingen in de provincie ?ód?. Eén geval vond plaats op een bedrijf met ongeveer 40.000 eenden in Skaratki, in de gemeente Domaniewice. Het tweede besmette eendenbedrijf in de provincie ?ód? in Kocio?ki, in de gemeente B?aszki. Dat bedrijf huisveste 18.000 eenden.

In de provincie Groot-Polen is de negende uitbraak van het virus vastgesteld op een bedrijf met 9.000 eenden in Baranowiec, in de gemeente D?bie. Dat meldt de Poolse pluimveeorganisatie Kipdip.

Sinds de eerste uitbraak van hoog pathogene H5N8 vogelgriep op 31 december 2019 is het virus vastgesteld op ruim twintig Poolse pluimveebedrijven verspreid door het land. Zo waren er negen gevallen in Groot-Polen en acht uitbraken in de Oost-Poolse provincie Lublin. Daarnaast was er één uitbraak in de Noordwest-Poolse provincie West-Pommeren, één in de Zuidoost-Poolse provincie Neder-Silezië, één in de Zuid-Poolse provincie Silezië, één in de Noordoost-Poolse provincie Ermland-Mazurië en nu dus ook twee in de provincie ?ód?.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal