Pluimveeweb: Vier bedrijven en zeven verdachten voor de Belgische rechter in fipronilzaak

03-03-2020
Vier bedrijven en zeven verdachten moeten zich in België voor de rechtbank verantwoorden voor illegale handel in producten waaraan fipronil werd toegevoegd, met mogelijke risico’s voor de volksgezondheid. De raadkamer in Antwerpen verdenkt hen ook van lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, witwassen en de handel in stoffen en diergeneesmiddelen waarvoor ze geen vergunning hadden. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) in België donderdag 27 februari bekend.

Er waren in juli 2017 meerdere huiszoekingen geweest. „Het gerechtelijk onderzoek heeft een illegale handel aan het licht gebracht, waarbij antiparasitaire producten, waaronder fipronil, werden toegevoegd aan legale producten met mogelijke risico’s voor de volksgezondheid”, zegt het parket van de rechtbank Antwerpen.

De raadkamer heeft vijf mannen van 27, 35, 48, 52 en 64 jaar uit Ravels, Kortemark, Melle, Houthalen-Helchteren en Libramont-Chevigny (provincie Luxemburg), twee vrouwen van 36 en 37 jaar uit Antwerpen en het Nederlandse Chaam en vier bedrijven uit Ravels, Torhout, Melle en Hamois (provincie Namen) doorverwezen naar de rechtbank. Wanneer de rechtszaak begint is nog onbekend.

Evenals in Nederland zorgde de fipronilcrisis ook in België voor grote problemen. In België moesten bijna twee miljoen kippen en circa 77 miljoen eieren vernietigd worden. Het Nederlandse bedrijf Chickfriend had het verboden middel fipronil gebruikt om vogelmijten te bestrijden in kippenstallen in Nederland en België. Daardoor werden er bedrijven besmet en vervolgens op slot gezet. Lees het complete artikel op de website van het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal