Pluimveeweb: 'Regionale afzet van eieren in korte ketens kansrijk voor leghennenhouders'

04-03-2020
„Regionale afzet van eieren in korte ketens zoals in Duitsland veel gebeurt, biedt kansen voor Nederlandse leghennenhouders”, stelt Dineke Heijstek sectorexpert pluimvee van de Rabobank Gelderse Vallei.

Heijstek legt woensdag 18 maart om 19.30 uur op Dutch Poultry Expo in Hardenberg (OV) uit welke kansen dit biedt voor leghennenhouders, voor welk deel van de markt en wat de voor- en nadelen zijn.

„In Duitsland verkopen steeds meer leghennenhouders in een regio gezamenlijk de eieren. Ze kiezen geen standaardhouderijwijze zoals scharrel, vrije uitloop of biologisch maar bedenken een concept met een plus, zoals vrije uitloop met regionaal voer of biologisch met aangepaste stalinrichting zodat ze zich onderscheiden. Daardoor creëren ze voor zichzelf een unieke positie, waardoor ze moeilijker inwisselbaar zijn. Ze verkopen hun eieren gezamenlijk voor een meerprijs in een regionale korte keten aan een supermarkt(keten) of aan andere afnemers.”

Niet de hoogste marge maar de stabiliteit is volgens Heijstek het grootste voordeel. „Duitse leghennenhouders die zo hun eieren afzetten, zijn verzekerd van een jarenlange afzet voor een acceptabele prijs.”

Ook in Nederland

Ook in Nederland produceert een grote groep vleeskuikenhouders bewust voor een concept, vergelijkt ze. „Die vleeskuikenhouders nemen niet de hoogste winst als belangrijkste uitgangspunt maar kiezen om andere redenen zoals arbeidsplezier voor een concept in plaats van reguliere kuikens”, geeft Heijstek aan.

De sectorexpert pluimvee beantwoordt woensdag 18 maart de vraag in hoeverre regionale afzet van eieren in korte ketens de toekomst is voor Nederlandse leghennenhouders. Meld je op Pluimveeweb.nl aan voor de presentatie van Dineke Heijstek op Dutch Poultry Expo. Bekijk hier het volledige programma op Dutch Poultry Expo.

Dineke Heijstek sectorexpert pluimvee van de Rabobank Gelderse Vallei legt woensdag 18 maart om 19.30 uur op Dutch Poultry Expo in Hardenberg (OV) uit welke kansen regionale afzet van eieren in korte ketens biedt voor leghennenhouders.
 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal