Pluimveeweb: Coronavirus treft pluimveehandel in China en India

05-03-2020
De pluimveeprijzen in China zijn de afgelopen weken sterk gedaald door de opgelegde beperkingen om pluimvee te transporteren en fabrieken die voor langere periodes zijn gesloten door het Coronavirus. De gehele productieketen wordt op die manier lam gelegd. Analisten zijn van mening dat de Chinese aanvoer van pluimvee en eiproducten de komende zes maanden beïnvloed worden door de strijd tegen het Coronavirus.

Dat schrijft de Engelstalige pluimveenieuwssite PoultryWorld deze week. De verstoring van het transport en de arbeidstekorten hebben er eveneens voor gezorgd dat duizenden containers bevroren kip, varkensvlees en rundsvlees zich opstapelen in enkele van de belangrijkste havens van China.

Onontkomelijk is het Coronavirus een grote klap voor de Chinese landbouweconomie. De pluimveevleesproductie steeg het voorbije jaar met 12 procent tot 22,39 miljoen ton. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China kromp de Chinese varkensstapel met de helft. Aangezien China de helft van alle varkens wereldwijd huisvest, daalde het aanbod van varkensvlees wereldwijd hierdoor maar liefst een kwart. De Chinese pluimveevleesproductie groeide om dit gat in de markt te dichten.

Dalende verkoop in India

Niet alleen China ook India heeft te lijden onder het Coronavirus. De verkoop van pluimveevlees en eieren is inééngestort na de uitbraak van het virus. Groothandelaren hebben een daling in de verkoop van pluimveevlees gemeld met 50 procent, retailers een daling met 25 tot 30 procent. Deze daling neemt men ook waar in de verkoop en de prijs van eieren. Groothandelaren wijten dit hoofdzakelijk door de misinformatie – dat het Coronavirus verband zou houden met pluimvee – die op multimedia circuleert.

Bepaalde landen hebben de invoer van pluimveevleesproducten verboden. Onder meer Afghanistan heeft een verbod ingesteld voor producten uit Iran en Pakistan.

De impact voor België is vooralsnog beperkt en indirect (logistiek,…). Al kan het tij natuurlijk vlug keren naargelang de mate van onzekerheid en de duur van deze pandemie, meldt het Vlaamse Pluimvee Actueel woensdag 4 maart in haar nieuwsbrief.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal