Boerderij: Leren van uitbraak laagpathogene vogelgriep Belgiƫ

04-03-2020
Een grootschalige uitbraak van laagpathogene vogelgriep richtte vorig jaar enorme schade aan in West-Vlaanderen. Tijdens de Belgische landbouwbeurs Agridagen ging pluimveedierenarts Maarten de Gussem in op de lessen die er volgens hem te trekken zijn uit deze uitbraak.

Als ‘een zware kater’, zo wordt in België op landbouwbeurs Agridagen het gevoel omschreven dat nog altijd heerst na uitbraken van laagpathogene vogelgriep vorig jaar. 82 pluimveebedrijven moesten geruimd worden, of lieten zelf vrijwillig hun dieren afvoeren vanwege het laagpathogene H3N1-virus. Het duurde maanden voordat er een wettelijke verplichting – met bijbehorende vergoeding – kwam om besmette dieren te ruimen.

Alleen vogelgriepvirus van het subtype H5 of H7 meldingsplichtig

Het probleem zat hem in de definitie van meldings- en bestrijdingsplichtige varianten van Aviaire Influenza (AI: vogelgriep) van werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Volgens die regels zijn op dit moment alleen vogelgriepvirussen van het subtype H5 of H7 meldingsplichtig, en alle hoogpathogene AI-virussen. Dat laatste is een virus volgens de OIE-definitie als een virus een pathogeniteit van 1,2 of hoger heeft. Die had het Belgische H3N1-virus bij lange na niet. Die pathogeniteitstest wordt echter – volgens protocol – bij jonge kuikens gedaan, terwijl dit virus juist bij oudere hennen veel sterfte veroorzaakte.

De OIE-definities nog ongewijzigd

Uit de uitbraak zijn lessen te trekken, zei de Belgische pluimveedierenarts Maarten de Gussem (Degudap/Vetworks) tijdens het pluimveeseminar op de Agridagen, waar hij sprak over dierziekten die de wereldwijde handelsstromen beïnvloeden. Deze lessen zijn niet alleen relevant voor België, maar ook voor Nederland, want de OIE-definities zijn nog ongewijzigd en dus zou een soortgelijke situatie weer kunnen ontstaan. De Gussem sprak daar zijn verontwaardiging over uit. “De OIE-definitie is absoluut niet accuraat. De ‘L’ in LPAI plaats ik tussen aanhalingstekens, want dit was zeker geen laagpathogeen virus. Maar als je vraagt om een aanpassing van de definitie, zeggen ze: zo snel gaat dat niet. Daar wordt jaren over gediscussieerd. Ik vind het eigenlijk een schande dat ze zich niet lijken te realiseren dat wij daar in het veld de consequenties van dragen.”

De ‘L’ in LPAI plaats ik tussen aanhalingstekens, want dit was zeker geen laagpathogeen virus

De Gussem pleit voor massale eradicatie in een vroeg stadium en snelle detectie met behulp van de nieuwste technieken. Hij waarschuwde dat grootschalige ruimingen niet langer door de maatschappij geaccepteerd worden. De Gussem sprak er zijn verbazing over uit dat er nog steeds vogelgriep gediagnosticeerd wordt op basis van serologisch onderzoek. “Dat is niet van deze tijd. We zijn afhankelijk van wettelijke schema’s en technieken, maar die zijn per definitie verouderd wanneer ze in de wet zijn vastgelegd.” De sector moet zelf het heft in handen nemen vindt de pluimveedierenarts, niet wachten op de overheid.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal