Pluimveeweb: Oekraïense Ovostar investeert in vrije uitloop

09-03-2020
Ovostar Union, een van de toonaangevende producenten van tafeleieren in Oekraïne, investeert in vrije uitloop huisvesting voor leghennen.

Het Oekraïense legpluimveebedrijf besloot de productie in het alternatieve eiersegment uit te breiden en kiest hierbij voor vrije uitloop. Dat schreef de Poolse pluimveeorganisatie Kipdip afgelopen week. De vrije uitloop eieren van Ovostar liggen al in de schappen van de winkels Metro, Auchan en Bill. Ovostar heeft ook plannen de vrije uitloop eieren aan andere afnemers te verkopen.

Ovostar is de eerste van de grote Oekraïense eierproducenten die met eieren uit het alternatieve segment op de markt verschijnt. Scharreleieren konden in de Oekraïne alleen op kleine boerderijen worden gekocht.

Positie in EU vergroten

Een vertegenwoordiger van Ovostar benadrukt dat vanwege hogere productiekosten de prijs van de vrije uitloop eieren ook hoger moet zijn. Het lijkt erop dat Ovostar in zijn ontwikkelingsstrategie voor de lange termijn rekening heeft gehouden met consumententrends in de wereld. De Poolse pluimveeorganisatie Kipdip denkt dat één van de factoren die Oekraïne ertoe aanzetten om in het alternatief eiersegment te investeren, is zijn positie in de EU te vergroten.

Ovostar was een pionier in Oekraïne in investeringen in stallen die voldeden aan de welzijnsnormen van EU-producenten, waaronder ‘verrijkte’ kooien. De ontwikkeling in deze richting begon in 2016. Diversificatie van het productiebereik lijkt een veilige oplossing te zijn die door veel spelers op de eiermarkt wordt gebruikt vanwege de onzekerheid over de toekomst van de legbattterij-eieren. De Poolse pluimveeorganisatie Kipdip neemt aan dat grote spelers proberen het marktrisico te minimaliseren door het productieprofiel te diversifiëren in plaats van de legbatterijhuisvesting volledig op te geven.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal