Pluimveeweb: IKB Ei is geaccepteerd voor ketenborging.nl

12-03-2020

Vrijwel alle aanbevelingen commissie Sorgdrager afgerond

 

IKB Ei is geaccepteerd voor ketenborging.nl voor de schakel legbedrijven. Met de acceptatie van IKB Ei zijn vrijwel alle aanbevelingen van Onderzoekscommissie Sorgdrager gericht aan de Nederlandse eiersector afgerond. Dat maakte IKB Ei deze week bekend.

In IKB Ei zijn aanpassingen doorgevoerd om te voldoen aan de criteria van de Taskforce Voedselvertrouwen. Ketenborging.nl is een initiatief van de overheid en het bedrijfsleven met als doel om de kwaliteit van kwaliteitssystemen beter te borgen. Afnemers gaan ketenborging.nl ook als inkoopvoorwaarde eisen.

De volgende stap in de procedure is de acceptatie voor de overige schakels in IKB Ei, namelijk de schakels opfok grootouder- en ouderdierbedrijven, grootouder- en ouderdierbedrijven, opfokleghennenbedrijven, pakstations en verzamelaars. Het meeste werk daarvoor is al gedaan. Wat nog rest is het bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan enkele bedrijven uit deze schakels om een beeld te krijgen van de werking van IKB Ei in de praktijk. Deze bezoeken vinden plaats in april en mei 2020.

Ketenborging.nl geeft IKB Ei-deelnemers en afnemers extra garanties over de kwaliteit van het systeem. Bijvoorbeeld:

  • Toekomstige inkoopvoorwaarde aan toeleveranciers vanuit retail en levensmiddelenindustrie;
  • Mogelijke aanpassing van toezicht op IKB Ei-waardige bedrijven door de overheid. Hierdoor kan het toezicht van de COKZ risicogebaseerd ingericht worden, wat in het voordeel is van de IKB Ei deelnemer;
  • Snellere en gerichtere actie door IKB Ei bij mogelijke incidenten. NVWA heeft toegezegd informatie te willen delen met kwaliteitssystemen die geaccepteerd zijn door Ketenborging.nl.

    Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal