Pluimveeweb: 'Steeds meer papierwerk om stallen te kunnen reinigen'

17-03-2020
ZZP-ers vinden IKB PSB onbetaalbaar geworden door de gestegen kosten. „Door de hogere deelnemersbijdrage, die dit jaar van 475 naar 750 euro per jaar toeneemt, stijgen de totale kosten van IKB-pluimveeservicebedrijf (PSB) voor mij naar een kleine 1.500 euro en wordt IKB-PSB onbetaalbaar voor ZZP-ers, zoals mij”, stelt Freddy Lageschaar.

Collega ZZP-ers beamen de visie van Lageschaar. „Als ZZP-er komt er steeds meer papierwerk op mij af om stallen te reinigen”, zegt Marc Huisman uit Dalfsen (OV). „Ook moet ik nu 24 uur van tevoren mijn klant laten weten hoe laat ik aanwezig ben om zijn stallen te reinigen. Daar moet ik tijdens de controle een bewijs van laten zien. Dat voegt niets toe. Een stal wordt daar echter niet beter schoon van.”

Huisman heeft acht vaste klanten waar hij na iedere ronde de stallen schoonspuit. Dat zijn zowel vleeskuikenhouders, opfokkers en legpluimveehouders. „Ik wil de meerkosten van IKB-PSB ook niet doorbereken aan de klant. Dat ik als ZZP-er meer papierwerk heb, wordt de stal van de klant niet beter schoon van”, zegt Huisman.

Ook ZZP-er Hans van der Laan uit Smilde (OV) bevestigt het verhaal van Lageschaar en Huisman. „De kosten van IKB PSB zijn veel te hoog voor mij als ZZP-er. Ik kan geen hoger tarief hanteren dan 35 euro per uur. Als ik dat doe, dan maakt een deel van mijn klanten geen gebruik meer van mijn diensten.” Van der Laan spuit bij acht pluimveehouders, voornamelijk vleeskuikenhouders na iedere ronde de stallen schoon.

Stem van ZZP-ers

Pluimveeweb.nl vroeg Adam Sneep, de onafhankelijk voorzitter van de Adviescommissie van IKB PSB, ook om een reactie. „De Adviescommissie IKB PSB vergadert drie keer per jaar. Hier worden de inhoudelijke aanpassingen van de IKB PSB regels besproken en een advies uitgebracht aan het Avined-bestuur, ter besluitvorming. Ook wordt door de Adviescommissie de begroting besproken en een advies uitgebracht wat betreft de tarieven voor het volgende jaar. Het zou mooi zijn dat de stem van de ZZP’ers ook direct gehoord zou worden in de Adviescommissie. Wat mij betreft is dit een punt om in de nabije toekomst uit te werken”, zegt Sneep in een korte reactie.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal