Pluimveeweb: Agrio-enquete: Eén op de drie boeren heeft nu al schade door coronacrisis

25-03-2020
Gesloten restaurants, gesloten grenzen - boeren ondervinden nu al de gevolgen van de coronacrisis. Dat laat een enquete van Agrio onder 1.171 landbouwbedrijven zien. Bij de meeste getroffen bedrijven blijft de schade beperkt tot minder dan 50.000 euro omzetverlies.

Maar een aantal bedrijven meldt hogere schade. Dit zit vooral bij akkerbouwbedrijven, en dan specifiek bij de aardappelteelt. Omdat de restaurants gesloten zijn, is de markt voor fritesaardappelen in elkaar gestort en de aardappels die boeren nog in voorraad hebben zijn zo goed als niets meer waard. Daar komt bij dat die voorraden ook de prijzen voor de volgende oogst zullen drukken.

Ook andere sectoren voelen de gevolgen. Toegenomen prijzen voor grondstoffen (vooral veevoer) en lagere afzetprijzen zetten de marge onder druk. Gesloten grenzen of lange wachttijden zetten de export van versproducten onder druk, gesloten restaurants halveren de vraag naar specifieke horecaproducten. Boerencampings krijgen geen boekingen, bij zorgboerderijen blijven de cliënten weg, en daarmee ook de vergoedingen.

Eén op de zes boeren verwacht over twee maanden tot 10.000 euro schade te hebben geleden, één op de vier verwacht dat de schade dan tussen de 10.000 en 50.000 euro zal liggen.

Aan de andere kant melden enkele boeren een gestegen inkomen door de crisis. Het gaat dan vooral over bedrijven met een eigen winkel of ander verkoopkanaal rechtstreeks naar de consument. Deze bedrijven hebben geprofiteerd van de hamsterwoede van de Nederlanders; zij melden meer klanten en meer omzet per klant. Dit heeft weer een paar andere boeren ertoe aangezet zelf met verkoop aan huis te starten.

De resultaten van de enquête verschijnen aanstaande zaterdag in de Agrio-kranten.

Alle corona-updates voor boeren en tuinders vindt u in ons Liveblog. Dit is te vinden via de homepage of hieronder. Het liveblog wordt continu geüpdatet.

 
 

Inloggen op de ledenportal