Boerderij: Quarantainepakket afhalen bij de boer

30-03-2020
Consumenten weten de boeren te vinden in de huidige tijd van corona-maatregelen. De animo voor ‘quarantainepaketten’ van akkerbouwbedrijf Hut in Zeewolde noemt de boerin van dat bedrijf overweldigend.

Vanuit het hele land kwamen auto’s zaterdag 28 maart naar het akkerbouwbedrijf van Jaap Hut in Zeewolde. In een paar uur tijd verkochten ze 70 ‘Quarantainepakketten’. Een idee van zijn vrouw Karin.

Karin Hut: “Toen ik zag dat in de supermarkten door het hamstergedrag van mensen de aardappels uitverkocht waren, dacht ik: wij hebben er nog genoeg liggen, waarom zou ik die niet verkopen?”

Boerin stelde voedselpakket samen van 45 kilo

De boerin stelde een pakket samen met in totaal 45 kilo voedsel: 20 kilo aardappelen, 5 kilo bieten, 10 kilo gele uien, 20 eieren, 5 kilo peen en 5 kilo appels. Consumenten kunnen één keer in de week, op zaterdagmiddag, met de auto langskomen en mogen het pakket voor € 55 meenemen.

“De aardappels en uien zijn van ons eigen land, de peen en bieten zijn van een boer hier uit de buurt, voor wie wij het product in bewaring hebben. De rest komt ook bij boeren uit de buurt vandaan,” vertelt Karin Hut.

Normaal gesproken geen huisverkoop, nu wel

Normaal gesproken doet het bedrijf niet aan huisverkoop, maar Hut ziet dat hier wel degelijk vraag naar is. “Mensen kwamen overal vandaan, ook mensen die anders nooit op een boerenbedrijf komen.”

Rekening houdend met de overheidsadviezen om zoveel mogelijk het persoonlijk contact te vermijden en afstand te houden, zetten de akkerbouwers met hun gezin een route uit op het erf, met kuubskisten. Klanten bestellen van tevoren een pakket via WhatsApp. Bij aankomst op het erf scannen ze met de smartphone een code met een betaalverzoek en rijden dan door naar de schuur. Boer Jaap en zijn zoons Gert-Jan, Niels en Marein laden de producten in de kofferbak.

 

Consumenten weten de boeren te vinden in de huidige tijd van corona-maatregelen. De animo voor ‘quarantainepaketten’ van akkerbouwbedrijf Hut in Zeewolde noemt de boerin van dat bedrijf, Karin Hut (foto), overweldigend.

Rundvleespakketten vanwege corona en quarantaine

Het intiatief is groeiende, vanaf volgende week is er nog meer keus voor consumenten. Het naburige bedrijf Hoeve Vredeveld gaat op dezelfde locatie beginnen met de verkoop van rundvleespakketten. “Ook zijn er mensen die normaal op de markt staan, die graag bij ons hun spullen komen verkopen.” Of de verkoop een blijvertje is, daar is Karin nog niet over uit. “Zolang er vraag is, blijven we dit doen. Het is leuk om op deze manier mensen kennis te laten maken met ons bedrijf en voor veel klanten was het ook een leuk uitje op de zaterdag.”

Coronatijd, Noaber Borrelbox en de Naober Krat

Het akkerbouwbedrijf in Zeewolde is niet de enige locatie waar in de huidige coronatijd meer producten vanaf het erf direct afzet vinden bij de consument. Zo zijn in de Achterhoek de Naober Krat en de Naober Borrelbox geïntroduceerd. De Krat is een maaltijdbox, inclusief recept van lokale horeca, genoeg voor drie maaltijden. Het vlees wordt geleverd door Scharrelvarkensbedrijf Sanders Hof in Etten. In de Borrelbox zit onder andere Hummelose worst.

Boerderijwinkels: veel nieuwe aanmeldingen

Het Kraampje, een landelijke app waarmee de consument boerderijwinkels kan vinden, heeft de afgelopen weken veel nieuwe aanmeldingen van consumenten gezien. 200 boeren die zelf hun producten verkopen, zijn vindbaar via de app. “Sinds de boerenprotesten in oktober zijn er steeds meer boeren die hun zichtbaarheid willen vergroten. Door de coronasituatie zie je dat consumenten nu meer aandacht hebben voor die boerenwinkels”, vertelt Willemijn Hietberg van Het Kraampje.

In het noorden van het land ziet Wibert van der Kamp van Lokaal Kilo’s Schuiven een toename aan boeren die hun producten aanbieden én in vraag van consumenten. Het platform is volgens Van der Kamp een soort verkeersregelaar, die consument en boer aan elkaar koppelt.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal