Pluimveeweb: Lidl koopt overschot Kipster-eieren voor normale prijs

01-04-2020
Supermarktketen Lidl koopt het overschot van Kipster-eieren, die voor de horeca bestemd waren, voor een normale prijs van Kipster. Het gaat om een kleine 140.000 eieren per week.

Kipster opende in januari twee nieuwe stallen in Beuningen (GD) voor in totaal 42.000 witte hennen. De eieren uit de ene stal worden verkocht bij Lidl. Voor de eieren uit de andere stal tekende Kipster een vijfjarig afzetcontract met inkooporganisatie Victoria Trading. Dat bedrijf regelt de inkoop voor onder meer attractiepark De Efteling, cateraar Albron, snelweg en vliegveld food-service bedrijf HMSHost en franchiseorganisatie FFC.

Toen de overheid zondagavond 15 maart bekendmaakte een horecaverbod in te stellen, nam Victoria Trading contact met Kipster op. „Victoria Trading had door het horecaverbod geen Kipster-eieren meer nodig en vroeg ons met hun mee te denken”, blikt mede-eigenaar Ruud Zander van Kipster terug.

Zanders stelde Lidl een dag later voor om tijdelijk alle Kipster-eieren af te nemen. De supermarkt accepteerde kort daarna het voorstel van Kipster omdat de vraag naar eieren in supermarkten flink gestegen was door de grote vraag van consumenten. „In principe heeft Victoria Trading een vijfjarig afnamecontract. Maar wij zijn bereid mee te denken en Lidl bood een prima uitkomst door tijdelijk alle Kipster-eieren voor de normale prijs af te nemen.”

‘Andere doosjes in Lidl’

Kipster had niet voldoende eierdoosjes van de Lidl voor alle eieren. Daarom liggen er nu tijdelijk doosjes van tien stuks met de logo’s van Victoria Trading, De Efteling en Albron in de Lidl. „Consumenten kunnen op de verpakking zien dat het om Kipster-eieren gaat. Alleen staat het logo van Lidl er niet op en zitten de eieren niet in Lidl-doosjes van vijf stuks maar in doosjes van tien stuks”, legt Zanders uit.

Dumpprijzen

De nieuwswebsite Duurzaambedrijfsleven.nl vindt het bijzonder dat Lidl dit voor de gewone prijs doet. Gezien de lage marges in de supermarktenbranche lijkt het opkopen van eieren voor een dumpprijs een uitgelezen kans, volgens Duurzaambedrijfsleven.nl. „Je kan wel tijdelijk van een situatie gebruik maken maar dat is korte termijn denken. Lidl denkt liever op lange termijn aan een duurzame samenwerking met haar leveranciers”, zegt Sanne Bogaarts, manager corporate social responsibility bij Lidl.

Het overleggen en samenwerken met de leveranciers gebeurt volgens Bogaarts vaker. „In de hete zomer, vorig jaar, had een leverancier bijvoorbeeld te veel appels. Wij keken toen of we hem konden helpen door extra acties op te zetten voor appels.”

 
 

Inloggen op de ledenportal