Pluimveeweb: 'Eierprijzen momenteel veel te laag gezien de enorme vraag'

06-04-2020
„Eieren zijn momenteel niet aan te slepen. De vraag is extreem. Het is onbegrijpelijk dat de eierprijzen niet stijgen. De huidige uitbetalingsprijzen zijn veel te laag gezien het tekort aan eieren.” Dat zegt verkoopleider Gert van Drie van Agromix, die goed is ingevoerd in de legsector.

„Biologisch, vrije uitloop, één ster Beter Leven, scharrel, kolonie en verrijkte kooi eieren. De vraag naar al deze eieren was enorm goed de afgelopen maanden”, zegt Van Drie. Dit komt omdat er in 2019 en begin 2020 minder hennen zijn opgezet dan voorgaande jaren, weet hij. „Ik sprak onlangs nog met een kleinere eierhandelaar die een tekort had en een collega-handelaar 2 cent meer, dan de uitbetalingsprijs aan leghennenhouders moest betalen om maar aan die eieren te komen zodat hij zijn leveringscontract nakomt.”

Van Drie vindt dat leghennenhouders veel te weinig profiteren van de extreem grote vraag naar eieren. „Eén ster Beter Leven eieren liggen nu al een hele tijd voor zo’n 32,5 cent per stuk in supermarkten. Een leghennenhouder krijgt 7,25 cent uitbetaald en de afgelopen maanden bood een eierhandelaar een leghennenhouder zelfs nog enkele dubbeltjes minder, terwijl er al heel lang een krapte is aan één ster Beter Leven eieren is. Die eieren gaan dus ruim vier keer over de kop en de marge komt bij supermarkten terecht.”

‘Verkoop sterei niet onder 7,5 cent’

Van Drie vindt dat leghennenhouders collectief af moeten spreken om een wit één ster Beter Leven ei niet onder de 7,5 cent te verkopen en een bruin sterei voor minimaal 8 cent moeten verkopen. „Supermarkten kunnen nergens anders terecht voor deze eieren, dat zie je nu er ook scharreleieren geleverd mogen worden. Maak als leghennenhouders gebruik van die situatie, want uitbetalingsprijzen van 7,25 en 7,05 cent per stuk zijn gemiddeld genomen te laag.”

„De marge van leghennenhouders staat in geen verhouding tot de risico’s die ze lopen. Nu de vraag naar eieren extreem hoog is, zouden leghennenhouders dat terug moeten zien in hogere uitbetalingsprijzen. Afgelopen week zijn zelfs enkele eierprijzen gezakt, terwijl de eieren niet aan te slepen zijn. Dat is niet uit te leggen en heeft niets meer te maken dat vraag en aanbod de prijs bepalen. In deze markt waarin de eieren zo gevraagd zijn behoren de prijzen te stijgen.”

Buffer opbouwen

Van Drie wil graag dat leghennenhouders eerlijk beloond worden voor de risico’s die ze lopen, zodat ze in goede tijden zoals nu een buffer op kunnen bouwen. Daardoor kunnen ze slechtere tijden overbruggen en komt hun bedrijfscontinuïteit niet in gevaar. Hij raadt eierhandelaren aan dit mee te nemen in de nieuwe onderhandelingen met supermarkten zodat ze leghennenhouders faire prijzen kunnen uitbetalen.

Lees het uitgebreide marktverhaal over de huidige eiermarkt aanstaande zaterdag 11 april in de regionale agrarische vakbladen Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf. Klik hier om een gratis proefnummer voor een van deze agrarische vakbladen aan te vragen en hier om abonnee te worden op één van deze vakbladen.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal