Pluimveeweb: 'Eieren niet aan te slepen maar de prijzen dalen'

09-04-2020
De eierautomaat voor de boerderij moet dagelijks twee of drie keer aangevuld worden, zoveel klanten komen er inmiddels langs bij pluimveehoudster (en varkenshoudster) Jolanda Kieftenbeld aan de Almeloseweg 17 in Haarle (OV).

„Eigenlijk zijn de eieren bijna niet aan te slepen, dat hoor ik ook van collega’s met een boerderijwinkel. Het is natuurlijk wrang dat de eierprijzen in onze sector dan eerder dalen dan stijgen. Zeker de kooieieren zakken weg. Je gaat zo echt vrezen voor de toekomst van onze sector. Terwijl in de supermarkten de prijs van een ei van 22 naar 30 cent gestegen is zag ik. Daarvan krijgen wij als pluimveehouders dus amper een vijfde deel. Zo’n kleine marge terwijl wij alle risico’s nemen en een mooi kant-en-klaarproduct afleveren. Dat is toch de macht van de supermarkten denk ik. Van die 8 cent stijging zien wij niks terug.”

Jolanda is officieel nog steeds interim-voorzitter van LTO-Salland nu een ledenvergadering over haar benoeming (en van haar collega’s Rudie Haarman en Marcel Strijtveen) door het coronavirus niet kon doorgaan. Ze hoort van leden en ziet ook om zich heen hoeveel problemen de huidige situatie oplevert.

„Neem de zorgboerderijen, dat is echt een drama. Ook voor de kinderen en ouders zelf die nu geen opvang meer hebben. Zelf maak ik me zorgen als over twee weken de huidige ronde afloopt en de dames moeten verdwijnen. De vraag is echt of er dan genoeg mensen zijn nu de Poolse medewerkers er niet zijn. En je kunt moeilijk kippen vangen en anderhalve meter afstand van elkaar houden. Aan de andere kant, het belangrijkste blijft natuurlijk dat we gezond blijven.”

Jaarlijkse traditie

Dit paasweekeinde was het weer tijd voor een jaarlijkse traditie; samen met echtgenoot Andre Veldman en de kinderen worden gekookte eieren beschilderd met vrolijke gezichtjes. De eieren op de foto gaan naar de Veldman Group in Raalte. Dat Sallandse familiebedrijf houdt zich bezig met alle technische zaken die met pluimvee-, rundvee-, paarden-, schapen-, konijnen- en geitenstallen te maken hebben. Andre is daar directielid sinds de MKZ-crisis in 2001 door zijn grote kennis van onderdelen en materialen. maar heeft ook nog een veehouderij in Luttenberg.

„Die beschilderde eieren zijn een vaste jaarlijkse traditie en attentie met Pasen. Het geeft een goed gevoel en betekent dat we hart voor elkaar hebben. En het hele gezin vindt het leuk om te doen.”

Belangenbehartiging wordt volgens Jolanda Kieftenbeld steeds belangrijker. De boer-burger verbinding wordt de license to produce, zei Kieftenbeld in maart tegen Pluimveeweb.nl.

Dit paasweekeinde was het bij Kieftenbeld weer tijd voor een jaarlijkse traditie; samen met echtgenoot Andre Veldman en de kinderen worden gekookte eieren beschilderd met vrolijke gezichtjes. De eieren op de foto gaan naar de Veldman Group in Raalte.
 
 

Inloggen op de ledenportal