Boerderij: Eiermarkt herstelt snel van paasdip

24-04-2020

Waar qua volume vraag en aanbod goed passen, zijn met name scharreleieren niet prijshoudend.

De eerste week na Pasen vindt herbevoorrading van de distributiecentra plaats. Daardoor loopt de afzet van eieren vaak nog wel. De tweede week is het spannender. Dan blijkt of de consument de gekochte eieren ook met de feestdagen heeft opgegeten en weer nieuwe uit het winkelschap pakt. En dat blijkt zo te zijn. Eierhandelaren en pakstations zijn tevreden hoe verkoop deze/vorige week verliep. Aan het begin van de week was het nog rustig, maar aan het eind van de week zijn de voorraadruimtes goed leeg gekomen. Vooral de afzet aan de retail liep goed. Eieren die van het horecakanaal overbleven, vonden goed hun weg richting de supermarkten.

Waar qua volume vraag en aanbod goed passen, zijn de eieren niet prijshoudend. Met name de scharrelmarkt kende nog wat prijsdruk. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram daalt opnieuw ruim 30 cent naar € 7,38 per 100 stuks. Witte scharreleieren van dat gewicht komen met een daling van € 0,38 precies op € 7,00 per 100 uit.

Bij de kooieieren is de bodem echter bereikt. De noteringen trekken zelfs weer iets aan. Dat wat de NOP-richtprijs voor kooieieren vorige week inleverde, wint de notering deze week weer. Deze gaat van € 0,668 naar € 0,688 per kilo. Rungis boekt opnieuw ruim 4 cent bij en komt op € 0,685 per kilo.

Dat is goed nieuws voor de scharrelmarkt, omdat een stabiele kooinotering vaak ook een bodem in de scharrelmarkt legt. Komende week is wel een korte week, met Koningsdag in Nederland en de 1 mei-viering in de rest van Europa. Evengoed verwachten marktdeelnemers een normale week met horizontale prijsbeweging. De markt houdt zijn goede stemming.

Prognose: stabilisatie van de prijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal