Boerderij: ‘Huisverkoop eieren ligt door de lockdown stil’

08-05-2020
Pluimveehouderij spreekt met pluimveehouders die boeren in het buitenland over de impact van de coronacrisis op hun bedrijf en henzelf. Dit keer: legpluimveehouder Gerrit Smits in Frankrijk.

In Frankrijk gelden strenge coronamaatregelen. Deze worden vanaf 11 mei versoepeld. Nu mogen mensen alleen nog hun huis uit als dat strikt noodzakelijk is. Bij elke verplaatsing buitenshuis moeten ze een formulier bij zich hebben ingevuld met de datum en het tijdstip waarop ze van huis gaan. Op overtreding van de voorschriften staat een boete van minimaal € 135 oplopend tot gevangenisstraffen bij herhaling.

Er zijn al 6 miljoen controles uitgevoerd en 360.000 processen-verbaal uitgeschreven, weet Gerrit Smits, die samen met Carola een legkippenbedrijf heeft. “Er zijn mensen tot een halfjaar gevangenis veroordeeld, omdat ze zich nergens iets van aantrokken.” In enkele grote steden is een avondklok ingesteld.

 

 
Ontheffing voor boeren

Boeren kunnen ontheffing krijgen om hun werkzaamheden op percelen te verrichten. Of om, in geval van Gerrit en Carola, van hun woonhuis naar de stallen te rijden, een kilometer verderop. Voor iets anders zijn ze nauwelijks van huis geweest de laatste weken. Door de lockdown-maatregelen ligt hun huisverkoop, die een flink deel van hun omzet was, zo goed als stil.

Alles wat met de eerste levensbehoeften te maken heeft, mag ‘gewoon’ doorgaan. De aanvoer van voer en het ophalen van de eieren valt ook buiten de restricties. Bezoek van voorlichters is er niet meer bij. “Alles gaat vanaf huis via internet of per telefoon. En dat is voor velen hier een hele omschakeling, want telewerken zijn mensen hier niet gewend.”

Eén pluimveestal staat leeg

Op hun bedrijf staat één van de twee stallen leeg. De afzet van uitgelegde hennen was nog wel een ‘dingetje’. “Kleinere slachterijen die uitgelegde hennen als nevenactiviteit hebben, zijn gesloten. Ze kunnen hun overige producten, zoals eenden, parelhoenders, ganzen, slecht kwijt, omdat restaurants, hotels en veel markten gesloten zijn. En afzet naar het buitenland is er ook bijna niet meer.”

Het plan was om aan de lege stal het een en ander op te knappen. “Maar het zal lastig worden om aan materialen te komen, want veel winkels zijn gesloten.”

Lees in Pluimveehouderij nr. 06 meer over de impact van de coronacrisis op pluimveebedrijven in Nederland.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Gecombineerde opgave invullen in coronatijd
Kansen zien in tijden van crisis
 

 

 

Hans Bijleveld

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal