Boerderij: ‘Opeens allerlei bestellingen geannuleerd’

11-05-2020
Pluimveehouderij spreekt met verschillende pluimveehouders die boeren in het buitenland over de impact van de coronacrisis op hun bedrijf en henzelf. Dit keer: Jurry Kuipers, producent van eieren en pluimveevlees in Zuid-Afrika.

In Zuid-Afrika gold een strenge lockdown tot 30 april. Alleen cruciale werkzaamheden mochten doorgaan. “De economie is behoorlijk tot stilstand gekomen. Alle industrieën zijn gesloten, behalve wat te maken heeft met gezondheidszorg en voedselproductie en toelevering en aflevering daarvan”, vertelt Jurry Kuipers, voorzitter van de Kuipers Group, een grote producent van eieren en pluimveevlees.

Na 30 april zijn de maatregelen iets versoepeld, van niveau 5 naar niveau 4. Wat die versoepeling precies gaat inhouden is volgens Kuipers nog erg onduidelijk. Wat de ene dag niet mocht, mag soms de andere dag wel, en omgekeerd.

Veel vraag naar eieren na lockdown

De coronacrisis heeft ook effect op de pluimveesector in Zuid-Afrika. Door de winstgevende tijden na het herstel van vogelgriep groeide de leghennenstapel tot bijna 30 miljoen dieren. “Er was veel voorraad en de eierprijs stond onder druk. Met de aankondiging van de lockdown gingen veel mensen hamsteren en konden we de vraag naar eieren bijna niet bijhouden.”

 

Aan de vleeskant gaat het ‘iets strammer’, ervaart Kuipers. “De afzet zwakt af. Alle fastfoodzaken in ons land zijn op slot. KFC bijvoorbeeld, neemt geen kip meer af. En dat waren er enkele miljoenen per week. Wij leveren eendagskuikens aan een van de leveranciers van KFC en zaten opeens met annulering van bestellingen.”

Veilige werkplek is een uitdaging

Kuipers noemt het ‘een hele uitdaging’ om de werkplek van het personeel veilig te houden in ruimten waar veel mensen bezig zijn. “We doen sowieso al veel aan hygiëne, maar nu nog veel intensiever. We letten extra op de gezondheid van het personeel. Hun lichaamstemperatuur word nagegaan en zo nodig wordt doorverwezen voor verdere toetsen.”

De waardedaling van de Zuid-Afrikaanse Rand – met wel een kwart ten opzichte van drie maanden terug – heeft volgens Kuipers ernstige gevolgen voor de economie van het land. “De toch al enorme staatsschuld en problemen binnen staatsinstellingen, worden daardoor nog groter. Het zal een moeizame weg zijn hier uit te komen. Misschien kunnen we meer exporten, wat wel gunstiger is nu de valuta zo zwak is geworden.” Voor pluimvee is hij positief. “Er is een gezonde vraag naar eieren en kippenvlees, één van de goedkoopste eiwitbronnen.”

De coronacrisis zou al zo’n 500 miljard Rand hebben gekost. Vele mensen zijn zonder inkomen geraakt. Het zal leiden tot honger onder grote delen van de bevolking.
Lees in Pluimveehouderij #06 meer over de impact van de coronacrisis op pluimveebedrijven in Nederland.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Gecombineerde opgave invullen in coronatijd
Kansen zien in tijden van crisis
 
 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal