Boerderij: Gijs Schimmel: eierprijs meer dan het dubbele

13-05-2020
Pluimveehouderij spreekt met verschillende pluimveehouders die boeren in het buitenland over de impact van de coronacrisis op hun bedrijf en henzelf. Dit keer: legpluimveehouder Gijs Schimmel in de Verenigde Staten.

Hoewel corona in de Verenigde Staten veel overlast en schade veroorzaakt, merkt Gijs Schimmel daar niet zo heel veel van. Schimmel, die in 1989 met zijn gezin naar de VS emigreerde, waar hij in Georgia een pluimvee(subfok)bedrijf met broederij startte, noemt het “een voorrecht om onder deze omstandigheden op het platteland te wonen”. Georgia ligt in het zuidoosten van de VS, telt zo’n 11 miljoen inwoners en is drie keer zo groot al Nederland. Het aantal coronabesmettingen en -doden ligt er ver onder het gemiddelde in de VS en ook onder het niveau van de meeste landen in Europa. De economie in Georgia mocht in de laatste week van april, als eerste staat, voorzichtig weer een klein beetje open. “Dat verandert niet zoveel voor ons bedrijf, want in de veehouderij is bijna alles gewoon doorgelopen omdat we aangemerkt zijn als essentieel voor de voedselvoorziening.”

Volgens Schimmel is de Amerikaanse eiproductenindustrie de grote verliezer van de coronacrisis en is de consumptie-eiersector de grote winnaar.

Legpluimveehouders minst geraakt

Schimmel denkt dat de legpluimveehouderij van alle landbouwtakken het minst geleden heeft van de coronacrisis. “Met name groente en zachtfruit zijn getroffen door gebrek aan arbeiders die bereid waren te werken en door sterk verminderde afname door restaurantsluitingen. Hetzelfde geldt voor de melkveehouderij, vooral door het wegvallen van de schoolmelk en logistieke problemen. Varkens- en pluimveeslachterijen hadden ook veel problemen door te weinig mankracht en een veranderd consumptiepatroon door de restaurantsluitingen. Ik heb gehoord dat er slachtrijpe kuikens en broedeieren zijn vernietigd.” Restaurantsluitingen hebben in de VS een veel grotere invloed dan in Nederland omdat veel meer mensen en vaker buitenshuis eten.

Consumptie-eiersector grote winnaar

Volgens Schimmel is de Amerikaanse eiproductenindustrie de grote verliezer van de coronacrisis en is de consumptie-eiersector de grote winnaar. Die komt doordat de legpluimveesector in de VS uitersten kent waar we normaal niet bij stil staan. “Toen de sluitingen begonnen begin maart, liepen de prijzen van consumptie-eieren enorm op ten gevolge van paniekaankopen door de consumenten. Tegelijkertijd ging de prijs van industrie-eieren onderuit. Gekoppeld aan de logistieke problemen door de verhoogde vraag waren veel supermarkten half maart al over gegaan tot limiteren van eieren per klanten. De winkelprijzen liepen op van ongeveer $ 1,50 tot soms wel $ 4 per dozijn. Tegelijkertijd liep de afzet van eiprodukten door sluitingen van restaurants, hotels, conferentieoorden en dergelijke sterk terug.”

De regelgeving in de VS laat het niet toe eieren met eindbestemming eiproductenindustrie over te hevelen naar de consumptie-eierensector

Eiproducten niet consumptiekanaal in

“Voor een buitenstaander is het een logische gedachtegang dat je van gebroken eieren geen hele eieren meer kunt maken, maar dat je wel kunt stoppen eieren te breken… Maar zo werkt dat niet bij ons. Deels vanwege de capaciteit van sorteren en verpakken, vooral niet vanwege de regelgeving. Dat is het grootste obstakel. De regelgeving in de VS laat het niet toe eieren met eindbestemming eiproductenindustrie over te hevelen naar de consumptie-eierensector. Dit komt door de FDA salmonella-controleprogramma’s die voor koppels kippen voor consumptie-eieren veel zwaarder en dus ook kostbaarder zijn dan voor Industrie-eieren. Daarom zijn met name in het middenwesten ettelijk complexen met miljoenen hennen geheel opgezet voor ‘inline-breaking’ om de kosten van dure surveillance te besparen. Daar rollen de eieren vanuit de stal zo de brekerij in.” Inmiddels zijn er volgens Schimmel wel een aantal tijdelijke versoepelingen die het beperkt mogelijk maken om industrie-eieren over te hevelen naar het consumptie-eierencircuit.

Eierprijs gestabiliseerd

Schimmel verwacht dat de producentenprijs voor consumptie-eieren, die half april gemiddeld nog meer dan het dubbele was dan het gemiddelde van de laatste drie jaar, snel zal dalen. “In mijn mening zou die wel eens heel snel weer onder de kostprijs kunnen duiken, want we hebben nog steeds te veel legkippen in de VS.”

Die verwachting blijkt begin mei te zijn uitgekomen. “De eierenprijs is gestabiliseerd op tot onder het normale niveau.”

Lees in Pluimveehouderij 06 meer over de impact van de coronacrisis op pluimveebedrijven in Nederland.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Gecombineerde opgave invullen in coronatijd
Kansen zien in tijden van crisis
 
 
 
 

Inloggen op de ledenportal