Pluimveeweb: Prijzen voor pluimveehouders Wessels, Heusinkveld en Bakker vanwege bijzondere prestaties

19-05-2020
Legpluimveebedrijf en eierhandel Wessels uit Enter (OV), opfokker Jeroen Heusinkveld uit Heelweg (GD) en Evert en Lisa Bakker uit It Heidenskip (FR) ontvingen vandaag een Agroscoopbokaal van ForFarmers vanwege hun bijzondere prestaties afgelopen jaar. Dankzij sterk ondernemerschap creëert de familie Wessels waarde voor de hele keten, motiveert de voerfabrikant. Door regelmaat en controle zorgt Jeroen Heusinkveld voor een hoge kwaliteit opfokhennen, aldus ForFarmers. De familie Bakker won de prijs vanwege de uitstekende legprestaties met hoge eikwaliteit.

Legpluimveebedrijf en eierhandel Wessels uit het Twentse Enter wordt gerund door de broers Henk en Gerrit Wessels. De ondernemers houden 145.000 leghennen op twee locaties en hebben alles in eigen hand: van eiproductie, het sorteren en verpakken tot de distributie. Ze leveren jaarlijks ruim 30 miljoen eieren rechtstreeks aan retail, horeca en zorginstellingen. Ongeveer driekwart van de eieren wordt afgezet onder de eigen merken Reggedal Eieren en Noaber-Ei, de rest onder private label. Daarnaast verkopen zij een klein deel biologische- en vrije uitloop eieren.

„Met hun enorme professionaliteit, servicegerichtheid en hoge kwaliteitsstandaard onderscheiden Henk en Gerrit Wessels zich”, motiveert accountmanager Erik Dimmendaal. „Zo ontzorgen zij de retail volledig door de eieren tot in het schap te leveren en dagversheid en voorraadbeheer te garanderen. Ook spelen ze in op nieuwe ontwikkelingen in de markt en manieren om zich te onderscheiden in het winkelschap. Hun nieuwste project is een concept in streekproducten, waarbij meerdere ondernemers betrokken zijn. Deze toekomstgerichte pluimveehouders laten met hun medewerkers en de volgende generatie goed zien, waar de Nederlandse legpluimveehouderij toe in staat is.”

„Ook in de pluimveestallen realiseert Wessels een hoge kwaliteitsstandaard”, vertelt technisch pluimveespecialist Peter Venhuis. „De gezondheid van de hennen is voor Wessels de basis. Immers, alleen een gezonde hen zorgt voor een optimaal resultaat.”

Hoge kwaliteit door regelmaat en controle

Opfokker Jeroen Heusinkveld uit het Achterhoekse Heelweg werkt dag in dag uit aan het leveren van de beste 20-weekse vleeskuikenouderdieren. En met succes. Hennen die door hem zijn opgefokt zijn gewild bij de vermeerderaars van vleeskuikenouderdieren. Zijn bedrijf met vijf stallen met een totale omvang van 6.800 vierkante meter straalt een enorme professionaliteit uit. Dat wordt bevestigd door de constant hoge kwaliteit van de hennen en het lage percentage afkeur en uitval. Resultaten die hem de winnaar van de Agroscoopbokaal in de categorie vleespluimvee maken.

Regelmaat en controle vormen de basis voor de hoge kwaliteit die Heusinkveld nastreeft. Zo vinden de controles gedisciplineerd elke dag op hetzelfde tijdstip plaats. Door deze regelmaat worden de details zichtbaar, en bovendien zorgt het voor veel rust in de stallen. Zo staat alles op het bedrijf van Heusinkveld in het teken van kwaliteit en continuïteit. „Jeroen is altijd bezig om de kwaliteit van zijn hennen naar een nog hoger niveau te tillen”, vertelt Hans van den Eijnden, opfokspecialist bij PoultryPlus, dochterbedrijf van ForFarmers. „Hij kiest daarbij niet altijd voor de geijkte paden. Hij onderneemt op een vernieuwende en toekomstgerichte manier en is niet bang om af te wijken van de standaard.” Als voorbeeld haalt Van den Eijnden de keuze voor verduisterbare daglichtramen aan die in de recent gebouwde stallen van Heusinkveld geplaatst zijn. „Hiermee sorteert hij alvast voor op de toekomst.” Eind maart verscheen deze fotoserie van de twee nieuwe stallen van Heusinkveld op Pluimveeweb.nl.

Uitstekende legprestaties met hoge eikwaliteit

Evert en Lisa Bakker uit It Heidenskip (FR) wonnen in de categorie biologisch. Ze houden samen met (schoon-)ouders Johannes en Ymkje Bakker 11.000 biologische leghennen in een moderne boogstal met Wintergarten. „De familie Bakker heeft het bedrijf tot in de puntjes verzorgd en kijkt altijd naar mogelijkheden om de resultaten technisch of financieel te verbeteren”, beschrijft pluimveespecialist Jos Fransen.

„Daarom zijn ze het afgelopen koppel met Split Feeding gestart.” Split Feeding is gebaseerd op de cyclus van de eivorming. De nutriënten in het voer zijn afgestemd op de behoeften van de hen in de verschillende fasen van die cyclus, door het voeren van een specifiek ochtend- en middagvoer. Daardoor benut de hen de nutriënten beter en realiseert ze een hoge eikwaliteit. „De recent afgesloten koppel heeft een topprestatie geleverd met 404,7 eieren per opgezette hen op 85 weken (norm 385 eieren) en 50 weken lang een legpercentage boven de 90 procent. Een topprestatie voor bruine leghennen”, vindt Fransen.

Met het door Reudink geïntroduceerde Split Feeding-programma verbeterde de voerefficiëntie van de hennen 2 à 3 gram volgens ForFarmers. Op koppelbasis betekent dit een voordeel van ruim 4.000 euro en een lagere mestproductie. „Daarnaast werkt de familie Bakker intensief samen met ketenpartners zoals de broederij, de veearts en ons als voerleverancier in een gezamenlijke app en zijn ze sinds kort gestart met het managementprogramma Lay-Insight. Gezondheid, dierenwelzijn, management, voeding en techniek stemmen we zo goed op elkaar af. Met recht een pluimveehouder van de toekomst dus”, vat Fransen samen.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal