Pluimveeweb: Dierenwelzijnsorganisaties: 'Verbied de verrijkte kooi en andere kooisystemen'

25-05-2020
Elf organisaties, waaronder Compassion in World Farming, de Dierenbescherming, Wakker Dier en Varkens in Nood, roepen landbouwminister Carola Schouten op zich in Nederland en de EU in te zetten voor een einde aan het gebruik van kooien in de veehouderij, waaronder de verrijkte kooien in de leghennenhouderij. De organisaties steunen het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ dat in het afgelopen jaar door 1,4 miljoen Europeanen werd ondertekend.

De organisaties hebben ook het aantal Nederlandse handtekeningen bekend gemaakt: 153.958. Dat is bijna vier keer het benodigde aantal voor een nationaal burgerinitiatief. Bert van den Berg, programmamanager veehouderij van de Dierenbescherming: „Het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ laat zien dat veel mensen in Nederland en in de rest van de EU vinden dat dieren niet in kooien gehouden horen te worden. Minister Schouten kan Europees aandringen op het zo snel mogelijk uitfaseren van kooisystemen. Maar ook in eigen land is er nog werk aan de winkel. Zo zijn er nog steeds koloniekooien voor kippen en kraamkooien voor zeugen. De alternatieven voor dit soort kooisystemen zijn er, de minister moet ze ondersteunen en de kooisystemen verbieden.”

Beperkte bewegingsvrijheid

In de Europese veehouderij zitten volgens de elf organisaties honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. In Nederland gaat het om kippen, konijnen en zeugen. In andere EU-lidstaten betreft het onder andere ook kwartels, eenden en ganzen. De dieren hebben naar de mening van deze organisaties beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Het dierenleed benoemen ze als ernstig. Voor alle diersoorten zijn al alternatieve commerciële systemen in gebruik die beter dierenwelzijn garanderen, zoals vrije uitloop. De organisaties benadrukken in hun brief aan de minister het belang van Europese wetgeving, zodat de huidige trend naar een kooivrije veehouderij versneld kan worden.

Steunen vrijloopkraamhokken

Eerder verbood Nederland al de verrijkte kooi voor kippen. Dit verbod gaat in 2021 in. In Duitsland is koloniehuisvesting vanaf 2025 verboden. Naar voorbeeld van Duitsland kan Nederland ook de koloniekooi voor kippen verbieden. De elf organisaties willen dat minister Schouten dit doet.

In het najaar zal het definitieve en geverifieerde aantal steunbetuigingen aan de Europese Commissie worden aangeboden, die verplicht is met een reactie te komen. Ook het Europees Parlement zal het voorstel om alle kooien in de veehouderij te verbieden bespreken.

Download hier de brief aan minister Schouten

 
Tekst: Reinout Burgers
 
 

Inloggen op de ledenportal