Boerderij: Goede vraag naar eieren laat prijs stijgen

26-05-2020

De verdeling over de dagen is anders, maar in de korte week rond Hemelvaart zijn er niet minder eieren verkocht dan voorgaande weken. Eieren zijn en blijven gewild.

En waar andere markten tobben door de coronamaatregelen, gaat die problematiek aan de eiermarkt vrij ongemerkt voorbij.

Sla, spinazie en asperge; een ei past er goed bij. De eierconsumptie is in het voorjaar traditioneel goed en daar vormt 2020 geen uitzondering op. Over de hele linie is er een goede vraag naar scharreleieren. Nu de coronaregels versoepeld worden, gaat er ook weer herbevoorrading van de horeca plaats vinden. Het aanbod is voldoende om in de vraag te voorzien. Toch is de eiermarkt schoon en is er van voorraadvorming geen sprake.

Dat vertaalt zich in stijgende eierprijzen. Barneveld plust met 30 cent en ook de bruine M-en op de Duitse MEG en Weser-Ems boeken 20 cent bij tot respectievelijk € 7,10 en € 7,40 per 100.

Kooi-eieren leveren wat in
Na weken van prijsstijging leveren de Franse kooi-eiernoteringen de laatste anderhalve week gestaag wat in. Midden vorige week stonden bruine kooieieren in Rungis op € 8,85 per 100. Vrijdag 22 mei is dat € 0,30 lager.

Reden voor paniek is er niet. De industrie koopt vaak ad hoc en er gaan geregeld vrachten kooi-eieren naar derde landen, zo merken pakstations. Ze leiden daaruit af dat de aansluiting met het wereldmarktniveau nog goed is.

Er zijn geen signalen in de markt die op verandering duiden. Eieren blijven gewild en de licht stijgende prijslijn zet zich naar verwachting door.

Prognose: licht stijgende prijzen.

 
 

Inloggen op de ledenportal