Boerderij: Boerenblog: ‘Een korter alfabet: KLM gevlogen, NOP weggezakt’

15-06-2020
De NOP-richtprijs, ooit bedacht in vroegere jaren, maar kunnen we er nog wel mee de toekomst in?

Wij leerden vroeger, nou ja vroeger, een tijdje geleden op de lagere school dat het alfabet uit 26 letters bestond. Maar voor een aantal leerlingen had het alfabet maar 20 letters. Want de KLM was weggevlogen en de NOP was weggezakt. Dat dit bijna werkelijkheid gaat worden had ik toen nooit kunnen bedenken. De tijd nu leert ons dat er veel dingen gebeuren die wij voor onmogelijk hielden.

Stikfstof van Drenthe naar Noord-Brabant

Al was het maar dat linkse partijen in Noord-Brabant stikstof uit Drenthe kopen. Dat hadden we toch niet kunnen bedenken: dat er stikstof van Drenthe naar Noord-Brabant zou gaan. In de veehouderij was het onmogelijk en ondenkbaar. Gelukkig zitten er in Drenthe verstandige bestuurders die er wel een duidelijke mening over hebben.

Terug naar een alfabet van 20 letters. Want de KLM is bijna weggevlogen met onze stikstof en met miljarden steun. Hoe is het mogelijk dat de KLM met zo’n sterk effect op het milieu miljarden krijgt om door te gaan en dat de veehouderij miljarden krijgt om op te rotten? En dan de NOP. Vroeger dachten we dan aan de Noordoostpolder. Nu denk ik aan onze NOP-notering van de eieren. Gebeuren daar ook dingen mee die wij nooit hadden kunnen bedenken?

Wegvliegen

Zal de NOP ook ‘wegvliegen’ met ons geld en houden wij inderdaad maar 20 letters over in ons alfabet? De NOP-richtprijs, ooit bedacht in vroegere jaren, maar kunnen we er nog wel mee de toekomst in? Geeft deze notering nog wel de waarheid weer? Zolang het tegendeel niet is bewezen, zal het voor veel pluimveehouders een twijfelgeval blijven.

Kunnen we met de NOP-notering nog wel de toekomst in?

Immers, als noteringen dalen, terwijl de vrachtauto’s van de eierhandel af en aanrijden, meerdere keren per week, soms maar voor enkele pallets, als er eieren uit Spanje in de supermarkt liggen, als de eiproductenfabrieken op halve kracht draaien en er is nog een tekort aan eieren, wie heeft het dan niet begrepen? Dan klopt er toch iets niet?

Bestuurders, belangenbehartigers, sta op en bedenk een plan! Anders zal het de NOP-richtprijs vergaan als met een KLM-vliegtuig; we zien alleen nog een streep aan de horizon en de rest is vervlogen.

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal