Boerderij: Euforie raakt uit eiermarkt

03-07-2020
Handelaren merken dat de verkoop niet meer vanzelf loopt.

In het noorden van het land en in delen van Duitsland begint de zomervakantie. En dat de tijd van Pinksteren en asperges voorbij is en de markt in zomerstemming komt merken spelers in de verschillende geledingen van de eiermarkt. Pakstations merken dat ze meer moeten duwen om de eieren weg te krijgen. En ook handelaren merken dat de verkoop niet meer vanzelf loopt. Klanten worden kritischer. Daar waar ze eerst alles konden brengen, letten klanten nu weer scherper op de sortering.

Afzet normaliseert

De markt is vergeleken bij andere jaren nog altijd goed, maar de overmatige bestellingen zodat klanten in ieder geval genoeg kregen zijn er inmiddels af. De vraag vanuit de retail naar eieren neemt af. En het was juist de retail met zijn grote vraag naar tafeleieren die de markt bovengemiddeld liet excelleren. Bio-eieren en eieren van bedrijven met vrije uitloop waren 4 maanden lang booming, maar ook die afzet normaliseert.

Met het afnemen van het belang van de tafeleieren zou de vraag uit de industrie op moeten leven. Dat gebeurt nog niet echt. Dat kan komen omdat industriële kopers de huidige eierprijs nog te hoog vinden, maar het zal ook deels komen doordat de vraag lager is dan andere jaren. De horeca start langzaam weer op, maar bedrijfskantines liggen nog altijd nagenoeg stil.

Invloed op eierprijs

Dat heeft zijn invloed op de eierprijs. Die laat een lichte daling zien. De NOP richtprijs daalt met 4 tot 7 cent bij bruine scharreleieren harder dan bij witte. Die gaan van prijshoudend tot -5 cent. Bruine eieren van 62-63 gram dalen van € 7,65 naar € 7,59 per 100. Witte van dat gewicht leveren een cent in en komen op € 7,13 per 100.

De spotmarkt in Barneveld noteert prijshoudend voor bruine scharreleieren, waar de Amsterdamse grossiers dat alleen bij de witte middenklassen doen. Bruine eieren dalen 5 tot 10 cent. De Duitse WeserEms geeft een vergelijkbaar beeld. Daar dalen bruine M-en 10 cent naar € 7,70 per 100 en witte scharreleieren in die klasse gaan 5 cent omlaag naar € 7,55.

De kooi-eierprijs weet de opleving van vorige week niet vast te houden. De NOP-richtprijs levert 0,8 cent in en komt daarmee op € 0,737 per kilo.

Hoewel de vraag naar tafeleieren afneemt, is er van paniek geen sprake. Als deze zomer inderdaad meer Nederlanders in eigen land vakantie vieren, zal de vraag nog altijd hoger zijn dan in andere jaren. De prijs zal ongetwijfeld nog dalen, maar niet zoveel als andere jaren is de verwachting.

Prognose: maximaal prijshoudend.

 

Tekst: Jacco Keuper marktredacteur
 
 

Inloggen op de ledenportal