Boerderij: Barnevelds eierpakstation voor tuchtgerecht COKZ

03-08-2020
Het Barnevelds eierpakstation dat eieren leverde aan supermarktketen Coop van een pluimveebedrijf waren weken eerder de stallen waren afgebrand, moet voorkomen bij het tuchtgerecht van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ).

Het COKZ deed vorige week onderzoek naar de zaak, en laat weten dat bij het pakstation bewijs is verzameld dat er eieren gestempeld zijn met een tenminste-houdbaar-tot-datum (THT-datum) die de wettelijke termijn van 28 dagen overschrijdt.

COKZ treft ‘passende maatregelen’

Hiervoor zal het COKZ via het tuchtrecht ‘passende maatregelen’ treffen, zo laat een vertegenwoordiger van de instantie weten. Wanneer het tuchtgerecht een voorgelegde overtreding bewezen acht, wordt een tuchtmaatregel opgelegd, meestal een geldboete per overtreding of een berisping.

Het COKZ concludeert verder dat de pluimveehouder niets te verwijten valt. Die heeft zich aan alle wettelijke verplichtingen gehouden en de eieren correct, met de juiste producentencode en de juist gegevens (waaronder de legdatum) op de etiketten aan het pakstation geleverd.

Coop heeft eieren uit schap gehaald

Supermarktketen Coop heeft inmiddels de eieren uit het schap gehaald en een terugroepactie opgezet. De scharreleieren met 3 sterren van het Beter Leven-keurmerk werden los verkocht bij de supermarkt.

Ze waren afkomstig van een pluimveebedrijf in Barneveld, waar op 13 juni dit jaar de stallen zijn afgebrand. Op 23 juli lagen er echter nog eieren bij Coop waarop een THT-datum van 10 augustus vermeld stond, en die gestempeld waren met de eicode van dit pluimveebedrijf. Dit terwijl deze THT-datum op eieren wettelijk gezien maximaal 28 dagen na het leggen mag zijn. Het pakstation dat de eieren leverde aan Coop stelt dat zij ten onrechte oude voorraad eieren zijn blijven gebruiken.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal