Boerderij: Eierprijs brokkelt verder af

31-07-2020

Het is zomer. Medewerkers van eierpakstations, handelaren, chauffeurs en ook inkopers van verwerkers zijn deels afwezig. Daardoor gaat de handel rustig en kabbelt de markt voort.

Nog steeds zijn er volop eieren nodig, want de consumptie is goed. Sommigen hebben de indruk dat de consumptie deze week zelfs beter is dan afgelopen week. Europees gezien zijn er wel wat regionale verschuivingen, maar in totaal blijft de consumptie beter op peil dan in eerdere jaren toen je eenvoudiger kon reizen.

Voldoende aanbod
Het aanbod is daarbij echter ook goed. Zelf van de veelgevraagde scharrel M zijn er ruim voldoende, zo merken handelaren. En hoewel de afzet niet alleen op de consumptie leunt, hebben kopers en verwerkers wel door dat het aanbod niet onderdoet voor de vraag. Ze gaan meer terug bieden. Volgens handelaren zeggen sommigen zelfs vol te zijn.

Daar speelt het weer ook een rol bij. Door het warme, vochtige zomerweer willen pakstations en handelaren graag van hun eieren af om zo min mogelijk risico op kwaliteitsverlies te lopen. Deze druk om te verkopen maakt het aanbod psychologisch nog groter.

Lagere noteringen scharreleieren
De noteringen moeten onder deze verhoudingen opnieuw terrein prijs geven. Zowel witte als bruine scharreleieren komen 20 cent lager uit. De NOP richtprijs voor bruine eieren van 62/63 gram komt daarmee op € 6,80 per 100. Voor 100 witte staat de notering op € 6,34 per 100 eieren. Ook de Amsterdamse grossiersnoteringen en Barneveld gaan met dezelfde vaart achteruit.

Er is geen paniek. De markt is niet slecht, en de scharrelnotering staat nog altijd hoger dan het niveau van vorig jaar. Maar de verwachting is dat de prijsdruk ook komende week nog aanwezig is. Ook voor kooi-eieren die met € 0,674 per kilo prijsmatig wel ruim onder het niveau van vorig jaar zitten, zijn er geen impulsen te verwachten die op een koersverandering duiden.

Prognose: prijsdaling.

 
 

Inloggen op de ledenportal