Boerderij: Eiermarkt herstelt traag door ruim aanbod

11-09-2020
De eierverkoop loopt best goed. Eieren in alle segmenten lopen goed weg.

Toch heerst er geen juichstemming. Het herstel van de markt na de zomerdip gaat langzamer dan gedacht. De noteringen vertonen deze week wel plusjes, maar die zijn maar klein. En dat terwijl dit voorjaar de eieren niet aan te slepen waren. Ondanks corona ging de eiermarkt op hoog niveau de zomer in. Misschien dat het dal juist daardoor nu wel extra diep voelt. De zomerdip houdt in ieder geval langer aan dan verwacht. Inmiddels zitten de noteringen al een week of 4 onder het niveau van vorig jaar. En met € 6,35 per 100 is de NOP-notering van bruine scharreleieren van 62/63 gram wel 4 cent hoger dan vorige week, maar dat steekt schril af tegen de € 7,21 die er vorig jaar om deze tijd voor werd betaald.

Ruim aanbod scharreleieren

Dat het herstel langzaam gaat ligt niet zozeer aan de verkoop als meer aan de aanbodkant. Vooral scharreleieren in de klasse M zijn ruim voorhanden. Bovendien heeft de industrie deze zomer flinke voorraden aangelegd, waardoor de kooplust nu minder groot is.

Waar wel vraag naar is zijn zware eieren. Die zijn er niet of nauwelijks. Handelaren zijn van mening dat de noteringen achterblijven bij de marktsituatie in dit segment. Zo boekt de spotmarkt in Barneveld deze week wel 5 tot 10 cent bij het zwaardere segment, maar komen de Amsterdamse Grossiers over de hele linie niet verder dan onveranderd.

Herstel markt kooi-eieren

Positief is wel dat het herstel in de kooi-eiermarkt doorzet. Ook deze week stijgt de prijs. Een kilo kooi-eieren doet volgens de NOP-richtprijs nu € 0,709. Dat is opnieuw ruim 3 cent meer dan vorige week. Maar ook hier moet nog een flinke inhaalslag gemaakt worden om op het niveau van vorig jaar te komen.

De verwachting is dat volgende het voorzichtige herstel doorzet. Met het warme weer dat voorspeld wordt lijkt versnelling er nog niet in te zitten.

Prognose: licht stijgend.

Tekst: Jacco Keuper

 
 

Inloggen op de ledenportal