Boerderij: Eierproductie in China hersteld van vogelgriep

15-09-2020

De eierproductie in China, de grootste eierproducent ter wereld, heeft zich hersteld van de gevolgen van de aviaire influenza, die leidde tot omvangrijke dierverliezen.

Door de vogelgriep was de eierproductie gedaald van 26 miljoen ton in 2017 naar 22 miljoen ton in 2018 (-15%). De productie in 2019 van 25 miljoen ton toont herstel en betekent een productiestijging van 14% ten opzichte van 2018 en van 4% ten opzicht van 2016.

Toename in alle grote eierproducerende landen
Dit blijkt uit cijfers van het Duitse marktonderzoeksbureau Marktinfo Eier & Geflügel, dat productie-indicatoren heeft verwerkt die de International Egg Commission (IEC) onlang heeft gepubliceerd.

Alle grote eierproducerende landen laten in 2019 een groei zien ten opzichte van 2016. Brazilië en India laten met 25%, respectievelijk 22% relatief de grootste toename zien.

Geen rol van betekenis in handel eieren en eiproducten
Hoewel China de grootste eierproducent is, speelt het land geen rol van betekenis in de handel van eieren en eiproducten. Van alle kippen in China is 98% gehuisvest in kooien. De resterende 2% is vermoedelijk scharrelkip die de bevolking thuis houdt, zogenoemde backyard-kippen.

Dierenwelzijn heeft ondergeschikte rol
Wereldwijd speelt dierenwelzijn een ondergeschikte rol in de huisvesting van kippen, vooral in landen waar de bevolking voorzien van dierlijke eiwitten de hoogste prioriteit heeft. Zo zit in India – waar de consumptie per hoofd van de bevolking in 2019 slechts 77 eieren bedroeg – voor 100% van de kippen in kooisystemen.

 
 

Inloggen op de ledenportal