Boederij: Duits project om broedeieren te seksen stilgelegd

24-09-2020
Een groot project in Wesel om het geslacht van het embryo in het broedei te bepalen, is stilgelegd. Dit meldt de Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ).

De reden van het stilleggen is het voorgenomen wettelijk verbod van landbouwminister Julia Klökner met ingang van 2022 om eendagshaantjes van legrassen te doden. Terwijl geslachtsbepaling in het broedei (in-ovo-seksen) juist moet voorkomen dat haankuikens worden geboren, zodat die niet hoeven te worden vergast direct na de geboorte.

Miljoeneninvestering

Volgens de NOZ wil de onderneming Respeggt in Wesel in Noordrijn-Westfalen miljoenen euro investeren om per week van zo’n 750.000 broedeieren het geslacht te kunnen bepalen. Vrouwelijke broedeieren (waarin een vrouwelijk embryo zit) worden verder bebroed, mannelijke broedeieren niet. Die worden verwerkt tot veevoergrondstof.

Alternatieven

Alternatieven voor het doden van haankuikens is het opfokken van deze diertjes voor het vlees (financieel weinig lucratief), of het voorkomen dat haankuikens worden geboren door de broedeieren te seksen. De reden dat Respeggt voorlopig van de miljoeneninvestering afziet is de voorwaarde in de voorgenomen wetgeving dat het seksen van broedeieren met ingang van 2024 vóór de zevende dag moet gebeuren.

Vervroegen geslachtsbepaling

De Seleggt-methode die Respeggt toepast gebeurt op dag 9, net als de in-ovo-geslachtspalingsmethode van het Duitse Plantegg. Hoewel er wordt gewerkt aan het vervroegen van de geslachtsbepaling is het nu niet te zeggen of het gaat lukken om vóór 2024 een praktijkrijpe techniek te hebben ontwikkeld om dat vóór de zevende dag te kunnen. Dat maakt het rendement van de investering in het grote Respeggt-project ongewis.

LTO/NOP: speel in op Duits verbod

De LTO/NOP adviseert leden-pluimveehouders in het jongste nummer van het vakblad Pluimveehouderij te in te spelen op het Duitse verbod op kuikenseksen. Dit omdat de Duitse landbouwminster erop aandringt dat de Duitse handel alleen eieren gaat betrekken uit landen die ook werken aan het beëindigen van het doden van eendagshaantjes. De voorzitter van de kring leghennenhouders adviseert legpluimveehouders goede afspraken te maken met de afnemer van de eieren over nieuwe koppels leghennen die worden opgezet. Omdat die hennen tot in 2022 op de pluimveebedrijven blijven.

Barneveld

In Nederland past Respeggt de Seleggt-methode toe in een broederij in Barneveld. Daar kunnen per jaar 7 miljoen broedeieren worden gesekst.

 

Tekst: Hans Bijleveld

 
 

Inloggen op de ledenportal