Boerderij: Organisator: ‘Wereldeidag door in afgeslankte vorm’

07-10-2020

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is het programma van de Wereldeidag flink ingekort. “We hebben veel activiteiten afgelast”, zegt organisator Anne-Jo Smits.

Van een feestelijke Wereldeidag is aanstaande zaterdag in Barneveld geen sprake. De organisatie heeft vanwege de verdere aanscherping van de coronamaatregelen een streep gezet door een groot deel van het programma. Anne-Jo Smits is als projectmedewerker bij het Poultry Expertise Centre nauw betrokken bij de organisatie van de Wereldeidag. Ze geeft tekst en uitleg.

Waarom hebben jullie besloten de geplande activiteiten te schrappen?
“Het programma van de Wereldeidag was coronaproof. Maar na de persconferentie van vorige week en de aanscherpte maatregelen vinden we het niet verantwoord om er een feestelijke dag van te maken. ‘Winkelen mag geen feestje zijn’, zo is vanuit Den Haag gezegd. Dat gaf voor ons de doorslag om de activiteiten in het centrum van Barneveld af te gelasten. We zijn helaas ingehaald door de actualiteit.”

Welke activiteiten stonden zoal gepland?
“Er stond onder meer een expositie door onder andere het pluimveemuseum gepland, met kunstwerken over pluimvee en eieren. In de winkelstraten van Barneveld wilden we allerhande lekkernijen en hapjes met eieren serveren. Het is een bittere pil dat deze activiteiten niet door kunnen gaan. We waren er erg enthousiast over.”

Wat kunnen jullie zaterdag nog wel doen?
“We gaan een stuk of tien informatieborden plaatsen. Daarop kunnen burgers en consumenten allerlei weetjes over eieren lezen. We willen informatie verstrekken over de pluimveesector en richten ons daarbij specifiek op de promotie van het ei. Inmiddels hebben we te horen gekregen dat de muzikale omlijsting en de animatie voor kinderen toch nog door kan gaan.”

Informatie verstrekken is ook de reden dat jullie de Wereldeidag organiseren?
“Ja, dat klopt. Voorheen organiseerde de Stichting Wereldeidagen Barneveld altijd het jaarlijkse NK Omeletbakken. Dat evenement ging vorig jaar niet door. Vanuit het Poultry Expertise Centre wilden we vervolgens graag een andere invulling geven aan de Wereldeidag. In samenwerking met de plaatselijke middenstandsvereniging, de gemeente, de Stichting Wereldeidagen Barneveld en het bedrijfsleven hebben we de handschoen opgepakt. Hopelijk kunnen we volgend jaar wel een feestelijke Wereldeidag met vol programma organiseren.”

De Wereldeidag is onderdeel van de Dutch Food Week. Hoe zit dat precies?
“De Wereldeidag is aangesloten bij de Dutch Food Week, die tussen 10 en 17 oktober op het programma staat. In die week wordt de aandacht gevestigd op het samen en gezond koken en het genieten van lekker eten. Het centrale programma van de Dutch Food Week in Rotterdam gaat niet door. Maar verschillende regionale activiteiten gaan nog wel door, al dan niet in afgeslankte vorm.”

 
 

Inloggen op de ledenportal