NieuweOogst: Europarlement stemt tegen Mercosur-deal

08-10-2020

Het Europees Parlement heeft tegen de ratificatie gestemd van het Mercosur-handelsverdrag. Volgens de meerderheid van de Europarlementariërs voldoet die deal niet langer aan de EU-normen voor klimaatbeleid en milieubescherming.

De kritiek is vooral gericht tegen Brazilië dat onvoldoende doet tegen de illegale bomenkap in het tropisch oerwoud. Ook is er veel commentaar op de soms beroerde arbeidsomstandigheden in de vier Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen.

De Europese Commissie erkent, onder meer uit monde van de nieuwe Eurocommissaris van Handel Valdis Dombrovskis, dat Mercosur niet kan doorgaan als Brazilië niet voldoet aan de milieunormen.

In veel EU-landen is er, vooral in de agrarische sector, kritiek op het Mercosur-verdrag. Dat zou de weg vrijmaken voor meer goedkope import van Zuid-Amerikaans vlees en voedsel, ten nadele van de Europese producten.

Tijdens een recente informele bijeenkomst van EU-ministers zei de Duitse landbouwminister Julia Klöckner dat ze sceptisch is dat de Mercosur-overeenkomst in de huidige vorm kan worden geratificeerd.

Frankrijk en Nederland ook tegen
Ook Frankrijk is er inmiddels tegen. Het Nederlandse parlement vroeg in juni de regering om de Europese Commissie op de hoogte te stellen dat Nederland de steun voor de Mercosur-deal heeft ingetrokken.

In die Kamermotie werd onder meer verwezen naar een toename van oneerlijke concurrentie voor Europese boeren en een gebrek aan bescherming van het Amazonegebied en het voorkomen van illegale ontbossing.

Opnieuw onderhandelen
In principe was het de bedoeling dat het Mercosur-verdrag aan het einde van dit jaar zou worden geratificeerd. Op dit moment worden de juridische consequenties in beeld gebracht. Het Europarlement gaf echter een signaal af met 345 stemmen tegen ratificatie en 295 voor ratificatie (en 56 onthoudingen) sterk verdeeld te zijn. In het licht van de recente ontwikkelingen zal de Europese Commissie opnieuw met de Mercosur-landen moeten onderhandelen over de omstreden onderwerpen.

 
 

Inloggen op de ledenportal