Boerderij: Eierhandel neemt nog geen vlucht

13-10-2020

Het is geen oktoberstemming in de eiermarkt. Normaal is de zomerdip voorbij en begint de aanloop naar de feestdagen. Daar is nu nog maar weinig van te merken. Na een zomerdip en aantal weken van flauw herstel, is ook deze week niet zoals leghennenhouders het graag zouden zien.

Ster-eieren, biologische eieren en eieren uit vrije-uitloopconcepten hebben hun vaste stroom richting afnemers, dat loopt door, maar de handel in gewone scharreleieren verloopt moeizaam, volgens eierhandelaren. Pakstations omschrijven de markt niet als slecht, want er worden veel eieren verhandeld, maar is ook niet sterk genoeg om prijsopbouw te realiseren.

Lichte plussen
De noteringen in Barneveld blijven staan en ook WeserEms noteert onveranderd bij de nagenoeg alle sorteringen scharreleieren. De NOP-richtprijs voor scharreleieren toont nog lichte plussen. De notering voor bruine eieren van 62/63 gram stijgt 2 cent naar € 6,55 per 100 stuks. Die voor witte eieren van dat gewicht komt met een plus van 3 cent precies op € 6,00 uit.

Afzet naar evenementen en horeca daalt
De winkelverkopen zijn prijshoudend, maar het is vooral de stroom richting de verwerkende industrie waar het al een paar weken wringt. De afzet naar de evenementen- en horecasector daalt en dat zorgt voor onzekerheid. Verwerkers kunnen bovendien verbazingwekkend gemakkelijk aan eieren komen. Dat geeft hen de positie om terug te bieden. De NOP-richtprijs voor een kilo kooi-eieren daalt daardoor ruim 3 cent naar € 0,714 per kilo. En ook de Franse Rungis en Duitse noteringen voor industrie-eieren tonen soortgelijke dalingen.

Voorraden afwaarderen
Doordat de industrie nu onverwacht goedkoper kan inkopen, moeten ze hun eigen voorraden afwaarderen. Dat geeft nog een extra rem op de kooplust, want de bereidheid om voorraden verder te vergroten is er niet.

Goede tijd komt eraan
Desondanks zijn de verschillende marktpartijen niet negatief over de verwachtingen. De markt is niet slecht en de goede tijd komt er nog aan. Bovendien is er nog hoop dat de corona die voor onzekerheid zorgt die bij verwerkers tot verminderde interesse leidt, wordt gecompenseerd via het winkelschap. Daarvan is nu nog niet echt sprake, maar dat kan nog komen door toenemend aantal thuiswerkers. Maar een vlucht zal de eiermarkt op korte termijn niet nemen.

Prognose: stabiele prijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal