Pluimveeweb: Biologische legpluimveehouder ziet kans in BioEggie

15-10-2020
‘Het biologische ei verdient meer toelichting en waardering. Daarom is de oprichting van BioEggie een goede zaak. Wij doen graag mee.’

Dat zegt Rian Jannink, biologisch legpluimveehouder uit het Overijsselse Hertme. Ze volgde samen met haar man René een van de online bijeenkomst van BioEggie, het categoriemerk in oprichting voor de afzet van biologische eieren.

„Wij zijn pas sinds twee jaar biologische legpluimveehouders. We hebben de indruk dat de afzet van biologische eieren vroeger eigenlijk vanzelf ging. Er waren nog niet veel biologische pluimveehouders natuurlijk. Nu zijn er meer merken eieren en wij ervaren ook dat de consument het verschil tussen een vrije uitloop ei en een biologisch ei niet goed weet”, vertelt Rian de dag na de online meeting.

Samen met haar man runt ze het biologisch legpluimveebedrijf Hedeveld Bio Ei in het Overijsselse Hertme. Ze waren enthousiast over de uitleg en het verhaal over BioEggie. „Het gaat er niet om dat de biologische eieren beter zijn dan anderen. We hebben een andere kostprijs en de consumenten moeten weten wat ze daarvoor krijgen. Ze kunnen natuurlijk zelf kiezen wat voor ei ze kopen”, zegt Rian. Als we door een gezamelijk initiatief op een consistente wijze de voordelen van het biologische ei kunnen benoemen én een structureel beter rendement kunnen realiseren dan ziet de Overijsselse pluimveehoudster dat wel zitten. Het kopen van een aandeel en de afdracht van aandelen is dan een faire en eerlijke manier.

Eerlijke prijs
Een sectorpartij, zowel een pluimveehouder als pakstation, kan maximaal 10 aandelen à 1450 euro kopen. „Dat vind ik een goede zaak; zo kan niemand de macht krijgen”, aldus Jannink. BioEggie is nu ook in gesprek met de pakstations. De bijeenkomsten met geïnteresseerde pluimveehouders hebben vanwege Covid-19 online plaats gevonden. „De avonden waren goed bezocht en we hebben hun vragen kunnen beantwoorden. Het gaat om een categorie merk en niet een merk ei”, zegt Willem van Mourik, biologische legpluimveehouder en mede oprichter van BioEggie. Pluimveehouders blijven zelf hun eieren verkopen maar kunnen via BioEggie royaltyovereenkomsten hun ei als BioEggie verkopen.

Jannink verkoopt ook eieren aan lokale supermarkten en buurtwinkels. In maart vroeg een supermarkt die te weinig eieren had, om eieren bij Jannink. „Eerder vonden zij onze eieren te duur. Ik gaf bij de vraag aan dat we wel eieren wilde leveren maar voor dezelfde prijs als ik eerder had gevraagd. Dat was toen geen probleem meer. Nu is het mijn grootste afnemer. We moeten als biologische sector geen concessies doen aan de prijs. Ik hoop dat veel biologische pluimveehouders met BioEggie mee gaan doen”, zegt Rian Jannink. Als een van de mmmEggies vindt ze de naam al prima. „Dat past goed bij mmmEggie; samen de Nederlandse eieren promoten. Ik ben ervan overtuigd dat door de lancering van BioEggie de totale eierconsumptie stijgt."

Tekst: Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal