Pluimveeweb: Vlaamse pluimveesector dringt aan tot het instellen van een ophokplicht voor alle pluimvee in Vlaanderen

29-10-2020
De Vlaamse Landsbond Pluimvee, sectororganisatie van beroepspluimveehouders, vraagt met aandrang om een ophokplicht in te stellen voor alle pluimvee in Vlaanderen. Dit gezien het heersende hogere risico van insleep van hoogpathogene vogelgriep van het type H5 (HPAI H5) door trekvogels dit najaar en de huidige erbarmelijke marktsituatie in de pluimveehouderij.

Dat maakte de Landsbond Pluimvee donderdag 29 oktober bekend. Het instellen van een ophokplicht is volgens de Landsbond Pluimvee een eenvoudige maatregel die bewezen heeft besmetting of uitbreiding van besmetting te helpen voorkomen. „Met de vaststelling vandaag van het HPAI virus op een professioneel bedrijf in Nederland, zo’n 70 kilometer van de Belgische landsgrens, dringen we zeer sterk aan om ook dezelfde maatregel – ophokplicht – als in Nederland in te voeren. Te meer er contacten vastgesteld zijn met ons land en het betrokken bedrijf", aldus de Landsbond Pluimvee.

Het huidige economische klimaat in de pluimveesector is in die mate dat er reeds drama’s zitten te gebeuren, een bijkomende crisis door toedoen van HPAI H5 zou voor vele bedrijven de uppercut teveel zijn.

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal