Pluimveeweb: Geen vogelgriep bij andere pluimveebedrijven rond Altforst: corridors voor eieren ingesteld

02-11-2020
Bij negen pluimveebedrijven in het 3-kilometergebied rondom het met H5N8 besmette vleeskuikenouderdierenbedrijf in Altforst (GD) is geen vogelgriep vastgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Bovendien mogen er consumptie-eieren van een leghennenbedrijf buiten het beschermings- en toezichtsgebied van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf worden vervoerd als deze rechtstreeks naar Eierhandel R. van Zetten in Ommeren of naar Weko Food International B.V. in Ochten worden getransporteerd. Dit moet wel gebeuren via speciaal ingestelde routes en volgens een hygiëneprotocol.

Dat maakte het ministerie van Landbouw (LNV) zaterdag 31 oktober bekend. Het strenge vervoersverbod in 10 kilometer rond de besmettingshaard is dus enigszins versoepeld. Afgelopen donderdag 29 oktober werd er hoog pathogene H5 vogelgriep vastgesteld bij een vleeskuikenouderdierenbedrijf in Altforst.

Bedrijven met leghennen in het 10 kilomtergebeid rondom het besmette bedrijf mogen hun eieren sinds zaterdag weer vervoeren. Voor de bedrijven met kuikens wordt maandag bekeken of diertransporten weer mogelijk zijn. „Voor transport moet al het pluimvee getest worden", legt Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders uit. „Dat is echter hetzelfde testmateriaal als gebruikt wordt bij coronatesten. De vraag is dus of er voldoende materiaal beschikbaar is", zegt De Haan tegen De Gelderlander.

 
 

Inloggen op de ledenportal