Pluimveeweb: Ook vogelgriep onder ganzen op de Wadden

31-10-2020
Onder brandganzen die momenteel uitrusten en voedsel zoeken op de Waddeneilanden is ook de besmettelijke vogelgriep geconstateerd. De gemeente Ameland heeft berichten binnengekregen van meerdere zieke dieren. De afgelopen dagen kwamen ook al meerdere meldingen binnen van dode ganzen. Daarnaast laat de Friese provinciale vereniging voor natuurbescherming onderzoek doen naar drie kadavers.

De kans bestaat dat er nog meer vogelsoorten op de Wadden besmet zijn. De Dierenambulance Ameland heeft onderzoek laten doen naar zieke brandganzen en vrijdagmiddag is de uitslag daarvan bevestigd door de NVWA.

Er geldt al een ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven in Nederland. De Waddengemeenten adviseren ook eigenaren van hobbyvogels en pluimvee hun dieren af te schermen, zodat deze niet in contact kunnen komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Exportverbod kip

Zuid-Afrika, Algerije, Vietnam, Zuid-Korea, Kosovo, Bosnië en Macedonië hebben per direct hun grenzen gesloten voor kipproducten uit Nederland. Cuba gaat dat waarschijnlijk doen. Dat gebeurt nadat op een kippenbedrijf in de Gelderse plaats Altforst vogelgriep is vastgesteld. De exportschade wordt nu al geschat op zo'n 100 miljoen euro.

Officieel mogen producten van buiten de afgesloten zone rondom Altforst (van 10 kilometer) nog worden geëxporteerd, maar bepaalde landen willen geen enkel risico lopen. Inmiddels is in Altforst begonnen met het ruimen van de 36.000 kippen. Daarna wordt alles gereinigd en ligt het bedrijf twee maanden stil.

Voor pluimveehouders in een straal van tien kilometer geldt een vervoersverbod. Bedrijven in een straal van drie kilometer worden gecontroleerd op vogelgriep. De getroffen boerderij ligt nogal geïsoleerd. In de omgeving van een kilometer liggen geen andere agrarische bedrijven.

 
 

Inloggen op de ledenportal