Pluimveeweb: Ophokplicht voor pluimvee in Belgiƫ

30-10-2020
In België geldt vanaf aanstaande zondag 1 november een ophokplicht voor pluimvee.

Sinds vorige week zijn in Nederland verschillende besmettingen van hoogpathogene vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij wilde vogels en pluimvee. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) waarschuwde pluimveehouders vorige week nog voor de mogelijke terugkeer van vogelgriep in België. Belangenbehartiger Landsbond Pluimvee nam akte van de precaire situatie en drong aan tot het instellen van een ophokplicht. Gezien de recente ontwikkelingen nam minister van Landbouw David Clarinval, op aanraden van het FAVV, de beslissing om de maatregelen vanaf 1 november te verstrengen.

Vanaf 01/11 gaat een periode van verhoogd risico in op het hele grondgebied. Volgende preventiemaatregelen tegen het vogelgriepvirus worden verplicht van kracht:

  • Pluimvee van professionele houders, met uitzondering van loopvogels, moet worden opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten).
  • Hobbyhouders zullen hun pluimvee binnen (of onder netten) moeten voeren en drenken.
  • Er is een verbod op het drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben.

Met deze maatregelen wordt vermeden dat pluimvee van professionele bedrijven en hobbyhouders in contact komen met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus. De maatregelen zijn terug te vinden op de website van het Agentschap.

Het verhandelen van pluimvee op markten blijft voorlopig toegestaan. Een mogelijks verbod hierop wordt, net zozeer als een ophokplicht voor hobbypluimvee en een verbod op uitladen achter de hand gehouden als bijkomende maatregelen indien de situatie deze rechtvaardigt.

Het FAVV vraagt alle pluimveehouders, hobbyhouders en andere betrokken actoren om de maatregelen strikt toe te passen. Wanneer ze een verhoogde sterfte opmerken

 
 

Inloggen op de ledenportal