Boerderij: Vogelgriep op allerlei plekken in Nederland

02-11-2020
Hoogpathogene vogelgriep blijkt inmiddels wijdverspreid aanwezig in Nederland. Wageningen Bioveterinary Research heeft laten weten dat het hoogpathogene H5N8-virus inmiddels is aangetoond bij verschillende dode wilde vogels in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Noord-Brabant en Friesland. Het virus is daar vastgesteld bij verschillende vogelsoorten, zoals knobbelzwaan, grauwe gans, brandgans en smient.

Friese media meldden dat er in de provincie langs de kust in enkele clusters tientallen dode vogels zijn gevonden. Ook Duitsland maakt melding van de vondst van hoogpathogene vogelgriep bij wilde vogels in drie deelstaten: Mecklenburg-Voorpommeren, Hamburg en Sleeswijk-Holstein. Het Friedrich-Loeffler-Institut heeft daar eveneens de risico’s op een vogelgriepuitbraak opgeschaald naar ‘hoog’ en roept op tot alertheid.

Maatregelen iets versoepeld

In het gebied rondom het Nederlandse pluimveebedrijf (in het Gelderse Altforst), waar vorige week vogelgriep werd vastgesteld, zijn de beperkende maatregelen de afgelopen dagen ondertussen iets versoepeld. Dit kon nadat bekend werd dat de negen pluimveebedrijven in het 3-kilometergebied alle negatief getest hebben voor vogelgriep.

Sinds zaterdag 31 oktober mogen consumptie-eieren worden vervoerd van bedrijven buiten het beschermings- en toezichtsgebied (10-kilometerzone Altforst) rechtstreeks naar Eierhandel R. van Zetten in Ommeren of naar Weko Food International B.V. in Ochten. Dit transport moet gebeuren via speciaal ingestelde routes en volgens een hygiëneprotocol.

Lees verder onder foto

Vogelgriep lijkt toe te slaan in Waddengebied; veel dode vogels. - Foto: ANP
Vogelgriep lijkt toe te slaan in Waddengebied; veel dode vogels. - Foto: ANP

Afvoer van eendagskuikens

Naast die corridors voor consumptie-eieren van buiten naar binnen het gebied, werd maandag 2 november bekend dat er ook een corridor komt voor afvoer van eendagskuikens van (leg)broederij Het Anker in Ochten naar binnenlandse opfokbedrijven.

Dat het ministerie nu de afvoer van eendagskuikens van broederij Het Anker gaat toestaan, onder voorwaarden, geeft de broederij wat lucht. Maar als de aanvoer van broedeieren niet is toegestaan, zal de broederij langzaamaan leegdraaien.

In het gebied zijn broedeieren voorhanden bij enkele vermeerderaars, maar die daar stapelen deze eieren zich op. Vermeerderaars willen graag dat de dure broedeieren onder voorwaarden mogen worden afgevoerd. Net zoals bij eerdere vogelgriepbesmettingen, met een broedeiregeling, waarbij de eieren na een negatieve PCR-testuitslag om de paar dagen mochten worden afgevoerd.

Landen sluiten grenzen

Naar aanleiding van de nieuwe uitbraak in Nederland hebben verschillende landen afgelopen weekend al hun grenzen gesloten voor pluimveeproducten uit (delen van) Nederland. Het gaat om Japan, Singapore en Zuid-Afrika, waarbij die eerste twee regionalisatie erkennen, en alleen een verbod hebben ingesteld op producten uit de provincie Gelderland (in het geval van Japan) of voor producten afkomstig uit het 10-kilometergebied (in het geval van Singapore).

Mede-auteur: Kirsten Graumans

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal