Pluimveeweb: Geen vogelgriep bij pluimveehouderijen rondom besmette bedrijf in Gelderse Puiflijk; nog geen uitzondering op vervoersverbod

07-11-2020
Alle pluimveehouderijen rondom het besmette bedrijf in Puiflijk (GL) zijn negatief getest op de hoogpathogene vogelgriep. Dat meldt het ministerie van Landbouw aan Avined. Het is niet bekend om hoeveel pluimveebedrijven het precies gaat. Het vervoersverbod blijft voorlopig nog van kracht en uitzonderingen zijn vooralsnog nog niet mogelijk.

Bij een leghennenbedrijf in Puiflijk werd op donderdag 5 november de hoogpathogene vogelgriep H5 vastgesteld. In het gebied van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf zijn vrijdag alle pluimveehouderijen bemonsterd en onderzocht op de aanwezigheid van de vogelgriep. Bij geen enkel bedrijf bleek het virus aanwezig te zijn. De bedrijven worden daarom niet geruimd.

Uitzondering vervoersverbod

Eerder meldde AVINED dat het ministerie ten minste 72 uur wil afwachten, voordat er weer gesproken kan worden over het maken van uitzonderingen op het vervoersverbod binnen de 10 kilometerzones Altforst en Puiflijk. Deze periode loopt sinds de bevestiging van de besmetting in Puiflijk (donderdag 5 november). Het ministerie vindt de veterinaire situatie momenteel niet stabiel genoeg. Er worden namelijk op veel plaatsen besmette wilde vogels gevonden in West-Europa.

Avined ontving ook vragen over de landelijke bezoekersregeling. Het bezoek aan pluimveestallen is alleen nog toegestaan als dit bezoek noodzakelijk is voor de volksgezondheid, diergezondheid en dierenwelzijn. Ook moet dan een hygiëneprotocol worden gevolgd. Dit geldt ook voor personeel, dat daarnaast ook 72 uur niet in een andere pluimveestal geweest mag zijn.

 
 

Inloggen op de ledenportal