Pluimveeweb: Vogelgriep vastgesteld op leghennenbedrijf in Groningse Lutjegast

10-11-2020
Op een leghennenbedrijf in het Groningse Lutjegast is hoog pathogene vogelgriep vastgesteld. De leghennenhouder belde gisteren (maandag 9 november) zijn dierenarts nadat hij opeens verhoogde uitval had in zijn scharrelstal. Zijn dierenarts schakelde kort daarna de NVWA in en uit onderzoek kwam naar voren dat de hennen met hoog pathogene vogelgriep besmet waren.

Uit onderzoek bleek dat alleen de hennen in de scharrelstal besmet waren met vogelgriep. De hennen in beide vrije uitloop stallen waren vrij van het virus. Inmiddels zijn alle 48.000 leghennen op het bedrijf geruimd. De hennen op het bedrijf waren 62 weken oud. Het was een goede koppel. De leghennenhouder, die anoniem wil blijven, had tot gisteren nauwelijks uitval in de scharrelstal waarin hij 13.000 hennen huisvest. Gisteren had hij opeens 13 dode hennen. Aangezien hij vermoedde dat er iets niet pluis was, schakelde hij direct zijn dierenarts in.

In de 10 kilometer rondom het besmette bedrijf zitten 19 pluimveebedrijven en één slachterij, de vleeskuikenslachterij van 2 Sisters Storteboom in Kornhorn (GR). Het ministerie van LNV werkt aan een corridor voor de slachterij. LNV moet de uitbraak nog officieel melden. De regeling van LNV volgt vanmiddag. In het 3 kilometergebied rond het getroffen bedrijf zitten geen pluimveebedrijven.

 
 

Inloggen op de ledenportal