Pluimveeweb: Vogelgriep wijdverspreid aanwezig bij wilde vogels verspreid over Nederland

11-11-2020
Hoog pathogene H5N8 vogelgriep is momenteel wijdverspreid onder diverse wilde vogels aanwezig in Nederland. Dat is te zien op een kaart van de NVWA. Bovendien toonde Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) het virus vorige week al aan in verschillende dode wilde vogels die werden gevonden in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Noord-Brabant en Friesland. Het betrof verschillende vogelsoorten, zoals knobbelzwaan, grauwe gans, brandgans en smient.

Op de website van de NVWA is een kaart (zie afbeelding), waarop is te zien waar in Nederland besmette dode wilde vogels zijn gevonden. Deze kaart wordt wekelijks geactualiseerd. De NVWA adviseert burgers die dode wilde (water)vogels vonden dit te melden en de dode vogels niet aan te raken.

  • Burgers die op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen vonden, of minder dan 20 andere wilde vogels adviseert de NVWA dit te melden bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
  • Burgers die op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen vonden, vraagt de NVWA dit te melden bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via telefoonnummer (045) 54 63 188.
  • Burgers die dode hobbykippen of hobbyvogels hebben, vraagt de NVWA dit te melden bij hun dierenarts.

Vogelgriep niet gevaarlijk voor mensen

De H5N8 vogelgriep die de afgelopen weken in wilde vogels en op drie pluimveebedrijven in Nederland is vastgesteld, vormt geen gevaar voor mensen. Dat blijkt uit een risico-inschatting van het RIVM. Het RIVM heeft een risico-inschatting gemaakt van mogelijke zoönotische transmissie van de vogelgriepstammen die de afgelopen weken in wilde vogels en de pluimveehouderij gevonden zijn. Dit risico is gelukkig laag. Omdat zoönotische risico’s bij vogelgriepvirussen nooit helemaal kunnen worden uitgesloten, worden preventieve maatregelen genomen voor mensen die in contact komen met zieke vogels, zoals ruimingspersoneel. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw dinsdag 10 november in een Kamerbrief.

Virusstam H5N8 al drie jaar stabiel

Het RIVM geeft aan dat de virusstam H5N8 al drie jaar stabiel is wat betreft de genetische samenstelling zonder internationaal bewijs van humane infecties. Uit een aantal diermodellen blijkt dat het zoönotisch potentieel laag is. De huidige virusstam H5N8 die bij wilde vogels in Nederland is gevonden is verwant aan die uit 2017-2018.

H5N1

De huidige H5N1 stam die is gevonden in wilde vogels in Nederland is gedeeld met het RIVM door Erasmus MC. De genen van de gevonden H5N1 geven geen reden voor zoönose-risico. Uit eerste analyse van Erasmus MC en RIVM blijkt dat deze stam hetzelfde H5 segment deelt met de gevonden H5N8.De genetische samenstelling van de H5N1 stammen die wel transmissie naar mensen geven is anders dan die van de H5N1 gevonden in Nederland.

H5N5

De virusstam H5N5 is dit seizoen gevonden in Duitsland en in Denemarken. Een eerste analyse door RIVM geeft aan dat het H5 vergelijkbaar is met die van de huidige H5N1 en H5N8 gevonden in Nederland en dat de overige genetische informatie geen reden geeft voor zoönose-risico. De sequenties van de H5N5 stam die is gevonden in Duitsland is internationaal gedeeld. Die van het geval in Denemarken nog niet.

Er is hoog pathogene vogelgriep gevonden in wilde vogels in Nederland, Duitsland Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken. In Duitsland zijn twee hobbylocaties besmet en in het Verenigd Koninkrijk één.

 
 

Inloggen op de ledenportal