Pluimveeweb: Geen Nederlands bedrijf bij top vijf Europese eierproducenten

14-11-2020
De grootste eierproducent ter wereld, Amerikaanse bedrijf Cal-Maine Foods, heeft in totaal 100 miljoen hennen - groter dan het totaal aantal hennen van Europa's vijf grootste eierproducenten. De Europese eierproducenten staan wereldwijd lager op de lijst dan de pluimveevleesproducenten. Op nummer 20 van ’s werelds grootste eierproducenten staat de eerste Europese.

Net als de Europese vleeskuikenproducenten zijn de Europese eierproducenten ook grote exporteurs en niet alleen afhankelijk van hun thuismarkten.

Avangardco
Met 10,5 miljoen leghennen is Avangardco in Oekraïne Europa's grootste eierproducent, die zowel tafeleieren als eiproducten produceert. De activiteiten van het bedrijf omvatten voerproductie tot en met de verkoop en marketing van eieren en heeft binnen de thuismarkt een aandeel van 30 procent in de markt voor tafeleieren en 66 procent van de markt voor eieren in poedervorm.

Avangardco exporteert naar ongeveer 40 landen over de hele wereld, met als belangrijkste markten het Midden-Oosten, Afrika, Azië, het Gemenebest van de Onafhankelijke Staten en de Europese Unie. Het bedrijf blijft nieuwe markten aanboren en kreeg vorig jaar toegang tot Tanzania en Singapore.

Avril Group
Met een leghennenpopulatie van 10 miljoen stuks is de Franse Avril Group niet alleen een toonaangevende eierproducent, maar ook actief in de productie van voedsel, biobrandstoffen en oliën voor diervoeders en varkensvlees.

De belangrijkste eierdivisie van Avril, Matines, was het eerste bedrijf in Frankrijk dat tafeleieren met merknaam introduceerde, terwijl zusterbedrijven Ovipac en 3 Valleys eiproducten produceren. Matines is momenteel de focus van aanzienlijke investeringen en modernisering, aangezien Avril het, samen met zijn andere merken, overschakelt op kooivrije productie. Matines blijft het leidende eiermerk in Frankrijk; De divisie Matines leed vorig jaar echter financiële verliezen.

Eureden
De eierproductie is goed voor 7 procent van de omzet van 3,1 miljard euro van deze Franse coöperatieve groep, die melk, vlees en voornamelijk plantaardige productie omvat en werd gevormd door de fusie van Triskalia en d'aucy Group eerder dit jaar.

Binnen de eierafdeling, die 7,4 miljoen leghennen telt, is het bedrijf volledig geïntegreerd. Het merk Cocotine, dat alleen in de vorm van eieren en eiproducten aan cateraars, restaurants en industrie wordt verkocht, zou het nummer één merk in het land zijn voor op eieren gebaseerde producten.

Ongeveer 13 procent van de omzet van Cocotine wordt buiten Frankrijk gegenereerd, waarbij Europa en het Midden-Oosten bijzonder belangrijke markten zijn.

Het bedrijf wil in 2025 kooivrij zijn.

Ovostar Union
Ovostar Union, met 6 miljoen leghennen, is een van de toonaangevende bedrijven op het gebied van eieren en eiproducten in Oekraïne. Naast de pluimveeactiviteiten is het bedrijf ook actief in de productie van voer en kunstmest.

Het bedrijf is niet alleen een belangrijke producent van tafeleieren, het beweert ook de grootste producent van vloeibare eieren in Oekraïne te zijn en de op een na grootste producent van droge eieren.

Het bedrijf heeft een aanzienlijke exportactiviteit. Overzeese markten waren goed voor 73 procent van de verkoop van tafeleieren in de eerste helft van dit jaar, 73 procent van de verkoop van poedervormige eieren en 39 procent van de verkoop van vloeibare eieren. Het bedrijf verkoopt in 55 landen over de hele wereld, met name in de EU, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Afrika.

Noble Foods
Noble Foods is met 6,7 miljoen leghennen de toonaangevende Britse eierproducent met aanvullende activiteiten in de verwerking van pluimvee, het malen van voer en bereide voedingsmiddelen. Het Happy Egg-merk is het grootste merk voor tafeleieren in het Verenigd Koninkrijk en het bedrijf heeft een groeiende aanwezigheid in de Verenigde Staten.

De Britse foodservice-divisie zou goed zijn voor meer dan 10 procent van de omzet en werd eerder dit jaar onder het merk gebracht.

Lees hier het hele artikel.

 
 

Inloggen op de ledenportal