Pluimveeweb: Vogelgriep op een eendenbedrijf in Terwolde vastgesteld

13-11-2020
Op een eendenbedrijf in het Gelderse Terwolde in de gemeente Voorst is H5 vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden alle circa 20.000 eenden op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Terwolde liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen dertien andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt het vervoersverbod.

Vervoersverbod

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Terwolde. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Maatregelen

Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, blijven onverkort van kracht. In aanvulling daarop zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden. Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken wordt uitgebreid. Dit betekent onder andere dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen. Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

De uitbraak in Terwolde is de vierde uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in de afgelopen weken. Afgelopen dinsdag werd er ook vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf in het Groningse Lutjegast. Vorige week donderdag 5 november werd vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf in Puiflijk (GD) en donderdag 29 oktober op een vleeskuikenouderdierenbedrijf in Altforst (GD), dichtbij Puiflijk.

 
 

Inloggen op de ledenportal