Pluimveeweb: Angst voor dieractivisten en vogelgriep na inbraak

18-11-2020
Afgelopen dinsdagochtend 17 november ontdekte legpluimveehouder Gert Bouw uit Barneveld een geforceerde deur. De eerste reactie was bezoek van dierenactivisten én de angst voor insleep van vogelgriep.

„We zijn erg geschrokken en ons gevoel van veiligheid is danig aangetast”, zegt Marjan Bouw. „Je moet er ook niet aan denken dat je op deze manier vogelgriep in je stal krijgt en de hele Gelderse Vallei geruimd moet worden zoals in 2003.”

Die ochtend was ze samen met haar man Gert aan het werk in de stal toen Gert merkte dat de deur naar de technische ruimte niet open ging. „Hij wou de deur van binnen met de sleutel openen en merkte dat de sleutel er aan de buitenkant inzat”, vertelt Marjan. De bezoekers hadden het sleutelkastje opengebroken en de deur geopend.

In eerste instantie misten Gert en Marjan geen spullen. „Daarom dachten wij direct aan dieractivisten. De politie gebeld en in diverse app groepen collega’s gewaarschuwd.” De bezoekers zijn via de beek, door het weiland gelopen en over een hek geklommen. Bouw vond inbraaksporen van twee personen. Ook bij de buren, een mechanisatiebedrijf, is ingebroken met verdwijning van diverse materialen. „De kans dat het dierenactivisten zijn geweest neemt daardoor wel af. Wel vragen we ons af of de inbrekers bij de kippen zijn geweest en bewust vogelgriep over willen brengen. „Je schrikt er zo van dat het op deze manier gebeurt. We hopen dat de kippen niet ziek worden. Wees als pluimveehouder alert en zorg voor voldoende voorzorgsmaatregelen”, zegt Marjan Bouw. Camerabeelden moeten nog uitwijzen of de bezoekers vanaf die plek te zien zijn. Bouw gaat waarschijnlijk meer camera’s ophangen en houdt nu de gezondheid van de kippen nauwlettend in de gaten. De dierenarts bezoekt het bedrijf vandaag.

 
 

Inloggen op de ledenportal