Pluimveeweb: ‘De ganzen vielen hier dood op straat’

27-11-2020
Het pluimveebedrijf van Piet Wiltenburg in Hekendorp (U) werd zondag 22 november geruimd vanwege hoogpathogene vogelgriep. ‘De week ervoor, 12 november, vielen de ganzen hier letterlijk dood op straat.’

„Dat was een bizar gezicht, die dode ganzen”, zegt legpluimveehouder Piet Wiltenburg enkele dagen na de ruiming. „Ik zag de dode ganzen op 12 november. En precies 9 dagen later, zag ik de klinische verschijnselen bij mijn leghennen. Die ganzen hebben toch wat achtergelaten dat via de luchtinlaat binnen is gekomen. ”

Wiltenburg houdt 100.000 leghennen en 25.000 opfokhennen in zes stallen. De dode kippen lagen achter in de stal bij de luchtinlaat. „In dezelfde stal en net zoals de vorige keer in 2014 toen wij vogelgriep hadden. Insleep kun je voorkomen. De luchtinlaat kun je niet afsluiten natuurlijk.” Wiltenburg was in 2014 de eerste getroffen pluimveehouder met hoogpathogene vogelgriep en zat samen met zoon Pieter in de uitzending bij RTL Late Night met Humberto Tan. „Dat was bizar. Toen dachten ze nog dat vogelgriep over kon gaan op mensen”, blikt Piet Wiltenburg terug.

Zoon Pieter is inmiddels 18 jaar en werkt naast zijn studie, mee in het bedrijf. „Dat geeft mij moed om door te gaan. Hij wil het bedrijf overnemen dus we leggen het bijltje er niet bij neer.”

Maatregelen
Het Utrechtse Hekendorp is een waterrijk gebied met veel riet. De pluimveehouder had na de vorige uitbraak extra voorzorgsmaatregelen genomen: de hygiënemaatregelen verscherpt en een sloot naast het bedrijf gedempt en verhard. „We wonen in een pluimveearm gebied en hebben een mooi afzetkanaal in de regio. Dat beleveren we nu via collega pluimveehouders”, aldus Wiltenburg.

De zittende koppels produceerden goed. Wiltenburg behandelde in 2017 het hele bedrijf met Exzolt tegen vogelmijten. „Dat is een perfect middel en gaf een hele verlichting. Na de volledige behandeling hebben we het gedoseerd ingezet en konden het nu jaarlijks bijhouden. We wilden de volgende behandeling nog verder vooruit schuiven en ik was benieuwd naar de mijtendruk in de winterperiode. Dat kunnen we nu helaas niet meer monitoren”, zegt Wiltenburg.

Dinsdag 24 november is de mest behandeld. Die moet nu nog 14 dagen blijven zitten voordat die afgevoerd kan worden. Daarna kan de schoonmaak beginnen. „De aanbiedingen van jonge kuikens die vanwege export niet weg kunnen, kwamen al direct binnen. We zijn dus alweer in overleg over de herbevolking en kijken wat mogelijk is.”

 
 

Inloggen op de ledenportal