Boerderij: Ruimingen vogelgriep herstellen balans eiermarkt

27-11-2020
Pasen wordt breeduit gekoppeld aan eieren. Maar de afgelopen jaren bleken de kerstverkopen vaak zeker zo goed.

De aanloop naar kerst zette vaak zo vanaf medio november in en dan liepen zowel de verkopen als de prijs op. Hoe anders is het dit jaar door de invloed van corona; standaard scharreleieren zijn er plenty. En van een prijscurve is geen sprake: de dalende prijs heeft zich hooguit weten te stabiliseren.

Volgens handelaren is er ook deze week weinig te beleven. De bakacties, die anders vooral in Duitsland de verkopen in de supermarkten doen opleven, zijn er dit jaar niet of nauwelijks. De gelegenheid om gasten uit te nodigen en bij elkaar te komen is er niet, en daarmee is ook het eetpatroon soberder.

Dat de factoren die anders voor het extraatje zorgen er niet zijn, betekent niet dat de eierconsumptie slecht is. Vooral de supermarktverkopen van eieren met een claim als biologisch, vrije uitloop of Beter Leven lopen goed door, maar zijn wel van constant niveau.

Prijs komt niet van zijn plaats

En dat is weer terug te zien in de eierprijs. Die komt niet van zijn plaats. Soms komt er een stuiver bij, maar gaat die er op een ander moment weer af. De NOP richtprijs blijft voor de meeste gewichten ongewijzigd. De grootste stijger plus 2 cent en de grootste daler verliest 1 cent op de opbrengst van 100 eieren. Die ligt voor bruine scharreleieren van 62-63 gram op € 6,35 (+0,01). 100 witte eieren van dat gewicht blijven onveranderd op € 5,82. De richtprijs voor industrie-eieren blijft ook staan op € 0,727 per kilo en de richtprijs voor kooi-eieren blijft met een plus van slechts 0,3 cent naar € 0,639 per kilo nagenoeg gelijk.

Grote voorraden

Sommige boeren hebben het gevoel dat de markt wat vriendelijker wordt. Hoewel het nog niet in de eierprijs tot uiting komt, lopen eieren wel soepeler weg. Pakstations onderschrijven dat gevoel. Zij zien dat ruimingen vanwege vogelgriep langzamerhand een omvang bereiken waarop deze helpen bij het herstel van de balans in de markt.

Door de grote voorraden die er zijn, vertaalt zich dat niet direct in hogere prijzen. Er sprake van een naijl-effect. Maar over een paar weken kan dat zomaar anders zijn. Bovendien kunnen veranderingen op de eiermarkt snel gaan. Met nog een aantal verkoopweken tot kerst te gaan is de hoop op prijsherstel nog niet verloren.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

 

Jacco Keuper

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal