NieuweOogst: Brexit-onderhandelingen dreigen te stranden

07-12-2020

De onderhandelingen over een handelsdeal tussen de Europese Unie (EU) en Groot-Brittannië stagneren. Het afgelopen weekend is onderhandeld, maar dat heeft geen akkoord opgeleverd. De tijd begint inmiddels te dringen.

De Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier heeft de 27 EU-lidstaten laten weten dat de Britse premier Boris Johnson wat hem betreft nu aan zet is. Johnson zou er volgens de Britse krant The Sun de brui aan willen geven.

Van de drie belangrijkste struikelblokken lijkt de toegang tot de Britse visgronden het minst groot. Op dat gebied zijn volgens ingewijden van beide zijden de contouren van een compromis zichtbaar. Daarmee lijkt het vlak van eerlijke concurrentie tussen Europese en Britse bedrijven nu het belangrijkste obstakel voor een handelsakkoord te zijn. Ook toezicht op naleving van de afspraken blijkt nog een heet hangijzer.

Onderhandelingen op pauze
Barnier en zijn Britse collega David Frost zetten vrijdag de onderhandelingen nog op pauze om met hun leiders te overleggen. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en Johnson belden een dag later en besloten ondanks de nog altijd stevige verschillen nog een laatste poging te doen om tot een akkoord te komen. Daarop kwamen Barnier en Frost zondag weer bijeen.

De tijd begint ondertussen serieus te dringen voor een akkoord. Dat moet goedgekeurd worden voordat de overgangsperiode na de brexit aan het einde van dit jaar afloopt. Zonder akkoord komen er onder meer importheffingen over en weer en wordt zakendoen met het Verenigd Koninkrijk dus duurder voor Europese bedrijven.

Johnson wil stoppen
Johnson staat klaar om helemaal te stoppen met het overleg met de Europese Unie over een handelsakkoord. Dat zou hij willen doen als de EU niet terugkomt op haar eisen, schrijft The Sun.

De krant citeert een bron dicht bij Johnson die zegt dat er 'nu echt sprake is van een eindspel'. 'Als er maandag aan het eind van de dag geen beweging is, dan wordt op zijn minst de vraag gesteld of het nog zin heeft om door te gaan', aldus de ingewijde. 'We zullen niet toegeven aan EU-eisen die ons zullen verhinderen de controle terug te nemen over de regels waar Britten onder leven. Zo simpel is het.'

The Sun benadrukt dat er sinds het brexitreferendum al vier jaar, vijf maanden en veertien dagen wordt onderhandeld tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

 
 

Inloggen op de ledenportal